VIDEO: Akelig ... wat zou jij doen als er een lichaam in het kanaal wordt gegooid?

YouTube Would You React
Would You React, het Belgische YouTube-kanaal dat nagaat hoe omstanders reageren op buitengewone situaties, heeft een bijzonder akelig sociaal experiment online gezet. We zien hoe drie acteurs op het punt staan om een jonge vastgebonden actrice in het Kanaal Brussel-Charleroi te gooien. De vrouw met nepbloed doet alsof ze bewusteloos is. Verborgen camera's filmden hoe de voorbijgangers langs het jaagpad in het Henegouwse Luttre (Pont-à-Celles) reageren.

Nietsvermoedende joggers, wandelaars en fietsers kregen telkens nog van een dreigende acteur te horen dat "ze niets gezien hebben." Jogsters en een man die de hond uitlaat, doen meteen het gevraagde en vluchten weg, totdat ze worden tegengehouden door regisseur en initiatiefnemer Jonathan Lambinet. Hij stelde hen gerust en legde het opzet uit.

Een wandelaar gaat de confrontatie met de 'criminelen' aan met bijna geduw en getrek tot gevolg. Pas als Lambinet opdaagt, wordt het duidelijk dat het om opgezet spel gaat. De regisseur vindt de reacties "al bij al normaal". "Door de schrikwekkende omstandigheden is het niet zo ongewoon dat sommige mensen niet ingrijpen.", stelt hij. De man die blijft staan en de discussie aangaat, verklaarde dat hij dat deed omdat hij aan zijn eigen dochter moest denken.

De filmcrew herhaalde het experment ook nabij een verblijf waar enkele leden van een studentenclub op weekend waren. De studenten zetten meteen de actervolging in en drijven de acteurs in het nauw. Het groepsgevoel speelt hier zeker mee, merkt Lambinet op. 

Hij raadt aan om in een soortgelijke situatie de kalmte te bewaren en de aandacht van anderen te trekken. Indien je een slachtoffer niet zelf kan helpen, kan je proberen de betrokkenen te filmen en daarna de politie te waarschuwen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robert dumortier

  Dwaze voorstelling in het echt maak dat u uit de voeten zijt of u beland ook in het water die mannen hebben geen getuigen nodig je moet je eigendom late vernielen en stelen zonder ingrijpen en u zou moeten ingrijpen voor vreemden weten ze nog wat ze wikken?

 • james vroman

  de kliklijn bellen

 • Anthony Daele

  Die gast die probeerde zen kameraad weg te halen gaat het nog moeilijk krijgen met nog in de groep te passen....en zichzelf

 • Pascal De Groote

  Denk dat ze de ambulance bellen bij de politie, als je met zo'n verhaal afkomt op de bureau. Heb er drie gezien die een lijk in de vaart gooien. We gaan dat noteren mijnheer en als er geen tweede een melding doet, zie van hier dat ze duikploeg ter plaatste zouden sturen.

 • georges friant

  gaan helpen? ik denk het niet anders beland je misschien zelf nog in het kanaal.