Vibrators 'begluren' gebruikers: tot 7.000 euro vergoeding per slachtoffer

De gaten in de beveiliging van het seksspeeltje van We-Vibe kwamen voor het eerst aan het licht tijdens een hackersconferentie in Las Vegas vorig jaar.
We-Vibe De gaten in de beveiliging van het seksspeeltje van We-Vibe kwamen voor het eerst aan het licht tijdens een hackersconferentie in Las Vegas vorig jaar.
We-Vibe, maker van seksspeeltjes, is door een Amerikaanse rechter veroordeeld voor het maken van haar zogenaamde 'slimme vibrator'. Die vibrator kon het gebruik van de klanten traceren, zonder hun medeweten. Het bedrijf moet tot ongeveer 6.960 euro per 'begluurde' klant betalen.

Het bedrijf werd veroordeeld voor de zogenaamde 'slimme vibrator'. Het seksspeeltje is uitgerust met bluetooth en kan op afstand gebruikt worden via een app.

Maar de app verscheen met heel wat veiligheids- en privacykwetsbaarheden. Iedereen met bluetoothverbinding binnen een bepaald bereik kon de controle over de vibrator grijpen. Daarnaast werden ook datagegevens verzameld en opgestuurd naar Standard Innovation.

Zo beschikte het bedrijf over de temperatuur van het seksspeeltje en de intensiteit van de vibratie. Die informatie onthulde heel wat vertrouwelijke informatie over de seksuele gewoontes van de gebruiker.

Het moederbedrijf van We-Vibe, Standard Innovation, moet van een Amerikaanse rechtbank in totaal een kleine 2,78 miljoen euro aan haar klanten terugbetalen. De 'begluurde' klanten kunnen rekenen op 6.960 euro per klant. Zij die gewoon de vibrator kochten en de app niet gebruikten, krijgen 138 euro.

"Aanranding"

De gaten in de beveiliging van het seksspeeltje van We-Vibe kwamen voor het eerst aan het licht tijdens een hackersconferentie in Las Vegas vorig jaar. Twee Nieuw-Zeelandse hackers, die de problemen ontdekten, spraken van een "ernstig probleem". "Ongewenste activering van een vibrator kan worden gezien als aanranding", zeiden ze.

Standard Innovation reageerde dat "privacy van de klanten en beveiliging van de gegevens een topprioriteit zijn". "We hebben de veiligheid van onze app verbeterd en de klanten meer keuzes gegeven over welke data ze precies willen delen. Met deze schikking kunnen we ons verder focussen op het maken van nieuwe, innovatieve producten voor onze klanten", klinkt het nog bij het bedrijf.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sylvie Platteeuw

  Wij hebben ook zo een thuis... maar wat maakt mij het uit als iemand weet hoelang en wanneer dat gebruikt wordt. Dat is toch anoniem, er staat geen naam op toen ik die kocht. Tjah en gebruikt iemand de app in mijn man zijn plaats dan haal je dat ding er toch gewoon weer uit... ik snap het probleem niet.

 • Nim Vnhrn

  Als eigenaars van een We-Vibe willen we graag weten of we dit ook kunnen claimen als Europeaan en zodoende waar en bij wie ?

 • Tim Van Heule

  Waar moet je die schadevergoeding aangeven/vragen?

 • Jeoffrey Van winnendaele

  Is dat dan zo erg?

 • mike milan

  In 2017 kan/mag alles