Verwaarloosd paard vervolgt ex-baasje: advocaat eist 100.000 dollar in rechtszaak

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
Een dier dat zijn baasje aanklaagt. Het lijkt onmogelijk, maar niet in de Amerikaanse staat Oregon. Dat schrijft het Amerikaanse persbureau AP. In een wettekst staat te lezen dat dieren, net zoals mensen slachtoffer, kunnen zijn en dus recht hebben op een schadevergoeding bij mishandeling. De wet maakt daarin geen onderscheid tussen mens of dier. Het verwaarloosde paard kreeg een advocaat toegewezen die hem zal vertegenwoordigen in de rechtbank. 

De 8-jarige hengst Justice was er erg aan toe. Zijn baasje Gwendolyn Verche keek amper om naar hem. De dierenrechtenorganisatie Animal Legal Defense Fund ontdekte dat Justice ernstig werd verwaarloosd en haalde het dier weg bij de vrouw. De organisatie spande namens het paard een rechtszaak aan tegen Verche. Uit de documenten die bij de rechtbank werden ingediend, blijkt dat het paard te mager is en luizen heeft. Bovendien zouden zijn hoeven in zeer slechte staat zijn. 

Compensatie

In de Amerikaanse staat Oregon worden dieren beschouwd als rechtssubject, wat betekent dat iemand drager is van rechten en verplichtingen. Hun rechtspositie wordt er met andere woorden gelijk gesteld aan die van mensen. “Makkelijk uitgelegd: dieren kunnen hun baasje vervolgen in deze staat”, aldus Sarah Hanneken, de advocaat van de 8-jarige hengst. 

Volgens Hanneken heeft het verwaarloosde paard recht op een compensatie van zo’n 100.000 dollar. Dat geld is nodig om het dier er bovenop te helpen en hem de komende jaren te verzorgen. Verche, het ex-baasje van Justice, wil voorlopig niets kwijt over de rechtszaak.

Selfie-aap

Eerder zorgde een rechtszaak rond aap Naruto al voor heel wat discussie. De kuifmakaak werd wereldberoemd met zijn selfie die viraal ging. Maar dierenorganisatie PETA kon niet aanzien dat natuurfotograaf David Slater met de portretrechten ging lopen en spande twee jaar geleden namens de aap een Amerikaanse rechtszaak in tegen de Brit. Naruto had zichzelf nochtans met Slaters toestel gefotografeerd én dat daarna vernield. De twee partijen hebben uiteindelijk een schikking getroffen. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Dekoninck

  Ik denk niet dat de foto klopt met het paard waarover sprake is .......

 • Elke De Vos

  Moeten ze hier ook invoeren. Hoeveel graatmagere paarden of paarden met extreem kapotte voeten je hier dikwijls ziet staan is groot. Eten geven is dan ook niet voldoende, niet ontwormen om de 3 maanden is ook een reden dat ze zo mager worden. Wij hebben er zes staan, kost geld maar als je het niet over hebt op alle vlakken voor je dier te willen zorgen doe het dan niet. Dat geldt trouwens voor àlle huisdieren, van vogel tot paard.

 • Nicky Bud

  Only in the US of A .... Zo, het paard heeft dus rechterlijke rechten, en kan een schadevergoeding krijgen (waarvan het grootste deel in de zakken van de advocaat en de dierenrechtenorganisatie zal belanden (het paard heeft geen zakken, kan dus ook niet zakkenvullen). Maar, wat dan met de plichten van een dier? Kan een dier (daar) dan ook een gevangenisstraf krijgen, als het bijvoorbeeld zijn berijder afgooit, en deze er letsel aan overhoud? Rare jongens die amerikanen....

 • frank triolet

  Groot gelijk dieren zijn beter dan mensen