Verdoofde patiënt op operatietafel neemt gesprekken artsen op en weet niet wat hij hoort

De praktijk van dr. Ingham in Reston in de Amerikaanse staat Virginia.
Google Maps De praktijk van dr. Ingham in Reston in de Amerikaanse staat Virginia.
Patiënt D.B. drukte net voor hij verdoofd was op de rode knop van zijn smartphone om de instructies van zijn arts op te nemen voor als hij wakker werd na zijn colonoscopie, een onderzoek van de dikke darm. Toen hij onderweg naar huis de opname afspeelde, wist hij niet wat hij hoorde. De beledigingen vlogen in het rond. Hij klaagde de anesthesiste en haar team aan en won de zaak. Hij kreeg een gigantische schadevergoeding van een half miljoen dollar.

"Na vijf minuten praten met jou voor de operatie wilde ik je al op je gezicht slaan en je wat meer man maken", zei dr. Tiffany M. Ingham (42) in april 2013 tegen de verdoofde patiënt in de praktijk in Virginia. Toen een assistente het over zijn uitslag had, waarschuwde Ingham haar die niet aan te raken: "Je zou syfilis op je arm kunnen krijgen of zo". Ze ging verder: "Het is waarschijnlijk tuberculose in de penis, dus je zit wel goed." Ze noemde de patiënt ook "een achterlijke" en speculeerde of de man een homo was.

Valse diagnose
De dokters hadden het er ook over hoe ze de man na zijn colonoscopie zouden kunnen ontwijken. Een assistente werd aangeraden tegen hem te liegen en zich zogezegd te laten oproepen. Tot slot zette Ingham zelfs de valse diagnose van 'aambeien' op zijn medische fiche.

Genoeg beledigingen voor D.B. om Ingham en de praktijk waar ze toen werkte aan te klagen voor eerroof en medische fouten. De man won zijn proces dat drie dagen duurde. Hij kreeg een schadevergoeding toegewezen van in totaal een half miljoen dollar (447.000 euro).

Tiffany Ingham.
kos Tiffany Ingham.


Anesthesiste Tiffany Ingham heeft zich inmiddels in Florida gevestigd. Soloman Shah (48), de gastro-enteroloog die de colonoscopie uitvoerde, ging vrijuit, ook al had hij eveneens beledigende opmerkingen gemaakt. "Zolang het maar geen ebola is, zit je goed", zei hij over de huiduitslag van de patiënt. Hij ging ook helemaal niet in tegen Ingham en haar valse diagnose.

In haar getuigenis zei Kathryn E. McGoldrick, ex-voorzitster van de Academy of Anaesthesiology, dat de opmerkingen van de artsen "dom" waren. "Dit soort gesprekken zijn niet alleen beledigend maar ook gewoon dom. Want we zijn nooit zeker of onze patiënten wel slapen en of ze het zich achteraf niet allemaal zullen herinneren."