Van fruitvliegje tot chimpansee: deze dieren hebben een astronautendiploma
Het aapje dat door Iran de ruimte in werd gestuurd, is weer veilig op Aarde. Een unieke belevenis? Niet echt, want de rij van dierlijke astronauten is intussen al lang geworden.
Delen per e-mail
Of de Iraanse ruimtereis daadwerkelijk gebeurd is, is nog onzeker. Alleen het Iraanse staatspersbureau bevestigt de reis, een onafhankelijke bron over de lancering valt niet te pakken te krijgen. Ook de westerse landen hebben geen melding gemaakt van Iraanse raketlanceringen.
Als het verhaal klopt, zou het volgens experts een flinke stap voorwaarts betekenen voor het Iraanse raketprogramma. Iran zegt ernaar te streven in 2020 een mens in de ruimte te brengen. Westerse landen maken zich echter zorgen over de mogelijkheid dat Iran streeft naar de ontwikkeling van kernraketten.
"Voor de show"
"Het aapje dat Iran naar de ruimte zou hebben gestuurd, is meer een show", vertelt Kenneth Halberg, onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen. "Er is niks nieuws aan een aapje de ruimte in sturen."
Voordat de eerste mens een ruimtevlucht maakte, gebruikten landen onder meer chimpansees, honden en konijnen als proefdieren. Wetenschappers waren er destijds van overtuigd dat als de dieren konden overleven in die gewichtsloosheid en extreme snelheden het mensen wellicht ook zou lukken.
De allereerste dieren in de ruimte waren fruitvliegjes. Deze werden in 1947 aan boord van een Amerikaanse raket de ruimte in gestuurd en overleefden de vlucht.
Laika was het eerste dier dat in 1957 in een baan rond de aarde werd gebracht, de hond overleefde de vlucht niet. Zijn soortgenoten Bjelka en Strelka waren in 1960 de eerste dieren die wel een reis rond de aarde overleefden.
Albert
De Verenigde Staten waren het eerste land dat een primaat de ruimte in schoot. Resusaap Albert bereikte in 1948 echter niet de officiële grens van 50 mijl, bovendien stikte hij tijdens de vlucht.
In 1949 bereikte zijn opvolger, resusaap Albert II, een hoogte van 130 kilometer. Hierdoor was hij de eerste aap die de ruimte bereikte. Zijn lancering ging goed, maar de parachute van de raket werkte niet waardoor de raket te pletter sloeg.
Daarna volgden nog veel Alberts. Albert III, IV en V overleefden hun missies niet. Albert VI haalde het in 1951 wel, maar overleed een paar uur na de landing. Allicht kostte de hittestress hem het leven.
Opdrachten
Ham werd in 1961 de eerste chimpansee in de ruimte. Hij voerde tijdens de vlucht simpele opdrachten uit én overleefde het avontuur. In 1963 stuurden Franse wetenschappers voor het eerst een kat de ruimte in. Felix kwam weer heelhuids terug na een parachutedaling.
Inmiddels hebben al meer dan vijfhonderd mensen in de ruimte gereisd en lijkt ruimtetoerisme in de toekomst steeds normaler te worden. Experimenten met dieren zijn tegenwoordig dan ook vooral geschikt om meer inzicht te krijgen over de gevaren van lange ruimtereizen: een reis naar Mars duurt bijvoorbeeld al vier jaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
New Jersey Bankovervaller krijgt nieuw proces wegens vergelijking met Jack Nicholson in ‘The Shining’: “Te sensationeel”
Een veroordeelde bankovervaller in de VS krijgt een nieuw proces. Reden? Om zijn pleidooi kracht bij te zetten toonde de aanklager een foto van acteur Jack Nicholson die als razende met een bijl tekeer gaat in de horrorklassieker ‘The Shining’. Ongeoorloofd, oordeelt het hooggerechtshof van de staat New Jersey. De feiten zelf dateren van 2014. -
Zwangere mama duikt grond op om vallende baby te redden
-
-
boksen Kleine Ruby (7) is een echt boksfenomeen
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Fietser (13) valt tijdens ‘downhill’ op langste trap van het land
Een 13-jarige waaghals is zwaargewond geraakt toen hij met zijn mountainbike naar beneden wilde racen op de Montagne de Bueren in Luik. Dat is een straat bestaande uit 374 trappen, de langste trap van het land. Youtube staat vol filmpjes van waaghalzen die er ‘downhill’ naar beneden racen, maar dat blijkt niet zonder gevaar.