Valk Aurora (22), mascotte van de Amerikaanse luchtmacht, zwaargewond bij studentengrap

De giervalk Aurora, mascotte van de Amerikaanse luchtmacht. Foto uit 2004.
AP De giervalk Aurora, mascotte van de Amerikaanse luchtmacht. Foto uit 2004.
Een witte valk die als mascotte geldt van de Amerikaanse luchtmacht is zwaargewond geraakt bij een ‘ludieke’ ontvoering. De daders zijn rekruten van de militaire academie van West Point in de staat New York. Het bleek een uit de hand gelopen grap in aanloop naar een footballwedstrijd tussen de studenten van beide militaire academies.

De 22 jaar oude giervalk Aurora werd vrijdagavond laat samen met de zeven jaar jongere slechtvalk Oblio ontvoerd uit een woning nabij het stadion van West Point. Beiden zijn mascottes van de luchtmacht. De Falcons, het footballteam van de Air Force Academy in de westelijke staat Colorado, hadden de vogels meegenomen voor de uitwedstrijd in West Point.

Hondenkooien

De vrouwtjesvalken werden ondergebracht bij een kolonel. Twee studenten van West Point braken binnen in diens tuin en namen de vogels mee uit een volière. Om hen te verblinden gooiden ze truien over de dieren. Aurora en Oblio werden later in hondenkooien gestopt. De ontvoering en vlucht moet vooral voor Aurora een bijzonder stressvolle ervaring zijn geweest. De vogel raakte zwaargewond aan de vleugels. De studenten brachten zaterdagochtend - wellicht met hangende pootjes - de vogels terug naar de kolonel. Een dierenarts werd erbij gehaald. Gevreesd werd dat Aurora geëuthanaseerd moest worden, maar haar verwondingen zijn niet-levensbedreigend. Oblio bleef min of meer ongedeerd. De valken kunnen in gevangenschap tot 25 jaar oud worden. 

De leiding van West Point heeft zich namens de studenten geëxcuseerd voor het voorval. Welke straf ze krijgen, is niet bekend. Op sociale media gingen stemmen op om de twee van West Point te gooien. Aurora kon de derby zelf niet bijwonen. De Army Black Knights, de ploeg van West Point, versloeg de Falcons met 17-14.  De valken zijn inmiddels terug naar Colorado overgebracht. De valkenier mocht in het vliegtuig Aurora bij zich houden, zo is te zien op een foto op Twitter.

Het footballtreffen tussen de rekruten geldt als het hoogtepunt van het jaar. Vaak gaat dit gepaard met studentengrappen waar niet zelden de mascottes slachtoffer van zijn. Zo werden in 1991 vier ezels uit de dierenkliniek van West Point meegenomen door studenten van de marine. In 2002 werd een geit van de marine ontvoerd door West Point-kadetten.

Aurora, foto uit 1996.
AP Aurora, foto uit 1996.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Wouters

  Als je zo met dieren omgaat hoe kan je dan ooit militair leidersschap geven.

 • Christophe Vandepoel

  Misschien is een te lange jeugd wel het grote probleem.

 • Jan Verstrepen

  Noemen ze dat een grap?

 • D'haese Luc

  Amerika is de pedalen kwijt.

 • dirk verhelst

  Bende onozelaars !