Unieke dronebeelden: vier walvissen jagen op haai

Twitter
Dit is de natuur in zijn pure vorm waarbij in principe geen pottenkijkers horen. Maar dat is dan zonder de drone met camera van Bruno Kataoka uit Sydney gerekend. De man kon een achtervolging filmen van vier zwarte zwaardwalvissen die een haai achternazitten.

De op het eerste gezicht nog jonge haai, een roofdier dat zelf meestal jacht maakt op zeeprooien, lijkt een koekje van eigen deeg te zullen krijgen. Even later is het inderdaad zover. Een van de walvissen grijpt de prooi met zijn stevige kaken.

Karaoka kon de unieke beelden maken voor de kust van Cronulla, een buitenwijk van Sydney in Australië. "Het was een heel opwindend moment", vertelt hij aan 7 News. "De kerels van National Geographic zouden hierop maanden moeten wachten, en ik was hier gewoon op het juiste ogenblik op de juiste plaats."

Biologe Georgina Wood bevestigt hoe zeldzaam dit is. "We zien hier in Sydney heel wat activiteit van bultruggen, zeker in de wintermaanden. Ze kunnen tot 14-15 meter lang worden. Maar deze fantastische beelden zijn uiterst moeilijk te schieten."

Olaf Meynecke van de universiteit van Griffith University wijst erop dat een drone de wilde dieren in zee niet mag naderen op minder dan driehonderd meter, tenzij je een vergunning hebt. Hij vreest dat dit soort camerabeelden meer en meer liefhebbers zal inspireren tot gelijkaardige ondernemingen. Verder zegt Meynecke dat het niet om bultruggen gaat maar om de kleinere variant van 3 tot 5 meter: de zwarte zwaardwalvis.