Trio krijgt gevangenisstraf voor mishandeling konijntjes

Drie mannen hebben tot vier maanden gevangenisstraf gekregen voor de mishandeling van twee konijntjes. Een vierde man moet een boete betalen.De zaak zorgde voor heel wat beroering in Zweden.

Het kwartet jongemannen van 18 tot 22 stonden terecht voor de mishandeling en het doden van twee konijnen in een bos en een kelder in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een konijntje werd levend verbrand, het andere konijntje werd doodgeschopt nadat het gepakt werd door een hond.

De vier hadden beelden gemaakt die gevonden werden tijdens een huiszoeking in januari. Het beeldmateriaal haalde ook de nationale Zweedse televisie (SVT) waarop te zien was hoe de lachende jongeren de poten van het levende konijntje vastbonden en het diertje tot hun groot jolijt, met een brandversneller in de fik staken.

Volgens de politie ging het om een van de ergste vormen van dierenmishandeling ooit. De beelden zorgden voor heel wat beroering in Zweden. Bij aanvang van het proces bestormden dierenrechtenactivisten de rechtszaal en de politie moest de betogers uit de rechtszaal verwijderen. Een van de vier heeft intussen spijt gekregen. "Ik kan niet begrijpen dat ik zo'n idioot geweest ben", zegt hij aan de tabloid Aftonbladet. (vsv)