Transgender man krijgt gezonde baby, vijf jaar na eerste kind als vrouw

Eerste persoon ter wereld die als vrouw én als man een kind baarde

Kaci Sullivan was volop in transitie van vrouw naar man maar staakte de hormoonbehandeling en werd op natuurlijke wijze zwanger.
YouTube / My Trans Pregnancy Kaci Sullivan was volop in transitie van vrouw naar man maar staakte de hormoonbehandeling en werd op natuurlijke wijze zwanger.
Vijf jaar geleden leefde Kaci Sullivan nog als vrouw en kreeg hij zijn eerste kind. De 30-jarige transgender man uit de Amerikaanse staat Wisconsin kreeg intussen via een keizersnede een gezonde baby. Daarmee is hij de eerste persoon ter wereld die als vrouw en als man een kind kreeg.

Sullivan heeft een kind van vijf, Grayson, met zijn ex-man. Grayson werd geboren toen Sullivan nog als vrouw door het leven ging, dus voor de transitie tot man. Na zeven dagen arbeid kreeg Kaci een keizersnede waarmee Phoenix - een gezonde baby van 4 kilo - het levenslicht zag. Phoenix werd verwekt met Sullivans partner Steven, nadat Sullivan zijn behandeling met mannelijke hormonen had gestaakt.

Genderneutrale opvoeding

Vier jaar geleden begon Sullivan, een student, aan zijn transitie van vrouw naar man. Het koppel heeft besloten het geslacht van Phoenix niet bekend te maken. Ze willen het kind immers genderneutraal opvoeden tot het zelf kan beslissen over zijn/haar seksualiteit.

Sullivans zwangerschap wekte veel opzien en hij werd online ook beschimpt. Toch wil hij het stigma van transouderschap doorbreken.

"Het moment dat de baby er uit kwam en ik geschreeuw hoorde, was onbeschrijfelijk", stelt Sullivan. "Het is ongelooflijk dat ik dit kleine mensje heb gemaakt. Na 26 weken ochtendmisselijkheid en zeven dagen arbeid was het een prachtig moment. We zijn blij en dankbaar en genieten van onze tijd samen als gezin".

Ik zie zwangerschap niet als iets inherent vrouwelijk. Omdat ik niet geloof in genderrollen, zorgde de zwangerschap er ook niet voor dat ik me minder mannelijk voelde

Kaci Sullivan

Sullivan weigert omgang met mensen die geschokt zijn door de idee van zijn 'bevalling'. "Dergelijke mensen zouden onze veilige plek opzoeken en die schenden met hun meningen, maar het zijn eikels aan wie ik geen tijd en energie wil verspillen. Ik zie zwangerschap niet als iets inherent vrouwelijk. Omdat ik niet geloof in genderrollen, zorgde de zwangerschap er ook niet voor dat ik me minder mannelijk voelde".

Sullivan en baby Phoenix, wiens geslacht Sullivan en zijn partner niet willen onthullen.
YouTube / My Trans Pregnancy Sullivan en baby Phoenix, wiens geslacht Sullivan en zijn partner niet willen onthullen.

Sullivan getuigt dat hij al zijn hele leven met zijn identiteit worstelde en dat hij daar al sinds zijn vierde mee werd gepest. Toen hij zwanger was van zijn eerste kind - nog als vrouw dus - hoopte hij dat die ervaring ervoor zou zorgen dat hij zich vrouwelijker zou voelen, maar dat gebeurde niet.

"Negen maanden lang bad ik dat ik een connectie zou voelen met het vrouw-zijn, dat ik me zou identificeren met wat er in mijn lichaam gebeurde, maar dat lukte niet. Ik was radeloos, ik wilde sterven. Ik belandde in een somberte waar ik geen baby in wilde meesleuren. Maar van zodra ze hem in mijn armen legden, was ik in de wolken. Ik hield meteen van hem zoals ik nooit eerder van iemand had gehouden".

Drie maanden na de geboorte van Grayson, kwam Sullivan als transgender naar buiten. "Daarmee viel een enorme last van mijn schouders". 

Natuurlijk zwanger

Zijn huwelijk liep op de klippen, hij verloor zijn baan en heel wat van zijn vrienden. Maar toch was het hem dat allemaal waard. Drie jaar geleden ontmoette Sullivan zijn huidige partner. Vorig jaar besloten ze samen een kind te krijgen. Sullivan staakte zijn hormoonbehandeling en raakte zes maanden later op natuurlijke wijze zwanger en had een gezonde zwangerschap. De baby krijgt nu moedermelk van donormoeders. 

Om andere transgender ouders een hart onder de riem te steken, beschreef Sullivan zijn avontuur met een reeks posts op Facebook en het YouTubekanaal My Trans Pregnancy.

"Naarmate mijn buik dikker werd, was ik bang dat de mensen naar me zouden staren. Ik had veel angsten, maar het belangrijkste is dat ik de boodschap kan geven dat zwangerschap niet geslachtsgebonden is", besluit Sullivan.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sabine Hauspie

  Even op een rij zetten: Eerst was zij vrouw, bevallen van een kind. Daarna werd zij man (borsten, baarmoeder, vagina weg), slinger vanonder aangezet. En dan komt het beste: zij?hij? wordt zwanger. Dit gaat mijn petje te boven. Een baby in de buik als je op en top man bent en wil zijn?? Kan de wetenschap mij dat uitleggen?

 • Jurgen Van Den Bergh

  De wereld wordt zotter met de dag.

 • Anthony Vandooren

  Degoutant, onnatuurlijk en totaal fucked-up. Zou moeten verboden worden. Als "ze" dan toch een "man" is moet die mens geen kinderen kunnen krijgen. Dit is gewoon absurd, moest verboden worden op deze planeet!!

 • Gerard Braeckmans

  Binnenkort iemand die bevalt va een schaap. Of een schaap dat bevalt van een mens.

 • Elle Devee

  Als hij op natuurlijke manier zwanger geworden is is hij nog altijd een vrouw vanonder. Ik moet de eerste man nog zien met een vagina en baarmoeder