Toeval of niet? Tweemaal dezelfde lottocijfers in Bulgarije

UNKNOWN

Manipulatie of toeval? In Bulgarije zijn binnen de twee dagen twee dezelfde lottocijfers uitgekomen. Het mysterie rond de nationale lotto, die overeenkomt met de Belgische, zorgde woensdag voor heel wat ophef in het land. Minister van Sport Svilen Nezjkov gelastte een onderzoek door experten. Ze moeten vaststellen of de zes identieke cijfers bij de trekkingen van 6 en 10 september daadwerkelijk op toeval berusten of niet.

Transparante trommel met 42 ballen

De cijfers vielen telkens in verschillende volgorde. Bij de tweede trekking waren er 18 winnaars, terwijl er bij de eerste geen enkele was. De winnaars moesten zich met omgerekend ongeveer 5.000 euro in plaats van de gebruikelijke 50.000 tevreden stellen.

De organisatoren van de nationale toto sloten elke manipulatie bij de op de staatstelevisie rechtstreeks uitgezonden trekkingen uit. De lottocijfers worden in Bulgarije, net als in België, bepaald met de hulp van een transparante trommel waarin 42 ballen zitten. Dat gebeurt onder toezicht van een raad van commissarissen, waarin ook een vertegenwoordiger van de Nationale Kansspelencommissie zetelt.

Kans is 1 op 4,2 miljoen

Het gewicht van de lottoballen wordt streng gecontroleerd. Ze moeten elk 2,45 gram wegen bij een toegelaten afwijking van slechts 0,15 gram. Een poging in de balletjes elektronische chips in te bouwen om de geluksgetallen onmiddellijk afleesbaar te maken, was vorig jaar mislukt. Critici hadden toen gevreesd voor mogelijke computermanipulatie. Wegens de grote belangstelling zal het nu ingeleide onderzoek reeds tegen het weekeinde afgerond zijn.

De waarschijnlijkheid, dat zes identieke cijfers uit de 42 ballen in zo'n korte periode vallen, is een op de 4,2 miljoen, berekende de bekendste Bulgaarse wiskundige Michail Konstantinov. "Dat resultaat - ook al is het hoogst onwaarschijnlijk - kan evenwel voorkomen", zei hij in de krant 24 Tsjassa. De gelukscijfers waren 4, 15, 23, 24, 35 en 42. (belga/mvdb)