Studentenvereniging viert lustrum, buurt negen dagen op hotel

Feest bij één van de Leidse studentenverenigingen
RV Feest bij één van de Leidse studentenverenigingen
Het 125-jarige bestaan van de grootste studentenvereniging in het Nederlandse Leiden zorgt voor heel wat beroering in de stad. Augustinus wilde twaalf dagen feest vieren tot 5 uur 's ochtends, maar de buurt vindt dat te gortig. Bewoners overwegen een kort geding.

De plannen van studentenvereniging Augustinus om het lustrumfeest in de Menkenhal te vieren kwamen pas twee maanden terug naar buiten. Bovendien leken ze een recept voor overlast.

"In de vergunningsaanvraag stond dat ze vanaf 6 juli twaalf dagen feest willen vieren tot vijf uur in de morgen", vertelt Alexander Schlangen namens bewoners van de Lage Mors, de wijk waar de ijshal ligt. "En dat met tot wel 2.000 aanwezigen."

Buurtbewoners zijn kortom not amused: de Menken-ijshal staat in een kinderrijke woonwijk. De ergernis is des te groter nu de plannen zo kort van te voren zijn aangekondigd.

Het Leidse Rapenburg waaraan ook Leidens grootste studentenvereniging Augustinus is gevestigd.
Het Leidse Rapenburg waaraan ook Leidens grootste studentenvereniging Augustinus is gevestigd.

Tussenoplossing

Na officieel bezwaar van de wijk, belegde Leidse burgervader Henri Lenferink een bijeenkomst. Daar ventileerden bewoners hun ergernis. De tussenoplossing is dat Augustinus nu twee rustdagen in de 12 dagen durende feestperiode heeft ingelast. Op het buitenterrein mogen maximaal tot 20 uur activiteiten zijn en na twaalven mag hoogstens 40 decibel aan geluid klinken.

Bewoners van de direct naast de ijshal gelegen woningen mogen bovendien negen dagen naar een hotel, op kosten van Augustinus. De politie zal tijdens de feestweek extra patrouilleren en er zullen ook geluidsmetingen zijn.

Niet chic

Inmiddels heeft Augustinus, met circa 1.800 leden Leidens grootste studentenvereniging, de vergunning binnengekregen, meldde voorzitster Myrna van Dijk vrijdag.

Bewoner Michel Jehee die tegenover de ijshal woont, is tevreden over de oplossing. Of hij het hotelaanbod aanneemt, weet hij nog niet. "Ik ga het even aanzien of er overlast is, maar uiteraard blijf ik liever thuis. Ik vind dat Augustinus zich tot nu toe constructief heeft opgesteld."

Wel stelthij dat met name de gemeente het niet chic heeft gespeeld. "Je kunt je afvragen of een ijshal nu een geschikte locatie voor zo'n feest is. En wie zegt me dat zoiets niet vaker gaat gebeuren?"

Verder lezen na de foto

Het historisch centrum van Leiden
Het historisch centrum van Leiden

Dubbel gevoel

Alexander Schlangen is minder content en stelt dat de wijk nog steeds een kort geding overweegt. "Maar daar zullen we dan wel heel snel mee moeten zijn. Vrijdag begint het feest al."

Schlangen, nota bene zelf oud-lid van Augustinus, houdt er een dubbel gevoel aan over. "Kijk, ik snap als oud-lid maar al te goed dat ze hun lustrum willen vieren. En het mag ook écht een goed feest zijn. Maar zó lang en dat in een kinderrijke buurt? Ze hadden veel eerder moeten beginnen met het scouten van een geschikte feestruimte."

Over de gemeente is hij eveneens kritisch. "Er zijn zoveel fouten gemaakt bij deze vergunningsaanvraag. Dit verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Minerva in 2019 zijn nieuwe lustrum viert."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Olivier De Winne

  De nieuwe tijd van buiten feesten... iedereen moet het altijd maar meehoren! Aan zichzelf denken en aan andere denken we niet! Zo gaat dat nu

 • stefan agneessens

  In Sint-agatha-berchem geven ze de toelating 10 dagen op voorhand zodat zelfs een kortgeding zeker te laat komt Reclame voor het evenement is er uiteraard al veel eerder

 • Filip De Saeger

  De huidige maatschappij lijkt totaal los geslagen .... gestoord vind ik dat. Zo jammer...

 • Marcus Camps

  Idioten. Twaalf dagen, wat is dat voor een gedoe ?

 • Jan Sierens

  Ze kunnen daar hier eens een voorbeeld aan nemen. In Aalst en omstreken geven ze vergunningen om onbeperkt electronisch versterkt lawaai te maken de hele nacht door in open lucht. De overlast voor de buurt, daar trekken ze hun geen bal van aan. Brood en spelen daar denken politici stemmen mee te winnen. Ik als belastingbetaler zal wel nog wat harder werken met de koppijn van te weinig nachtrust.