Studente misleidt vrienden met tropische 'schijnreis'

Bij wijze van experiment maakte de 25-jarige Zilla haar omgeving wijs dat ze vijf weken in Zuidoost-Azië doorbracht. Een foto die ze in Australië maakte (l) gebruikte ze om een tafereeltje in Thailand in elkaar te fotoshoppen (r).
Fotobewerking Zilla van den Born. Bij wijze van experiment maakte de 25-jarige Zilla haar omgeving wijs dat ze vijf weken in Zuidoost-Azië doorbracht. Een foto die ze in Australië maakte (l) gebruikte ze om een tafereeltje in Thailand in elkaar te fotoshoppen (r).
Vijf weken lang deelde de Nederlandse Zilla van den Born kiekjes vanuit tropische Aziatische oorden op Facebook. Wat haar vrienden en familie niet doorhadden was dat de grafisch ontwerpster gewoon thuis in Amsterdam zat. Voor haar afstudeerproject werkte Zilla aan het boek 'Sjezus zeg, Zilla', waarin ze in beelden laat zien hoe eenvoudig de werkelijkheid te manipuleren is.

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan een foto op Facebook die de waarheid niet exact weergeeft. Zoals een foto die je afsnijdt zodat je er iets mooier op staat.

Bij Zilla gaat het online leugentje nog een stapje verder. "Ik voerde een Skypegesprek vanuit een Thaise hotelkamer, maar zat gewoon in mijn eigen bed, versierd met oude kerstlampjes en een parasol", vertelt de 25-jarige Zilla aan de Amsterdamse krant Het Parool.

Zilla liet haar ouders, vrienden en familie vorig jaar doen geloven dat ze naar Bangkok vertrok, maar in werkelijkheid nam ze op luchthaven Schiphol de eerste trein terug naar Amsterdam Centraal. De enige die er vanaf wist was haar vriend.

Snorkelen in een zwembad
Op Facebook plaatste Zilla foto's van een ritje met de tuk tuk, een snorkeltripje, Aziatisch eten, een tempelbezoek en exotische vlinders. In werkelijkheid ging ze zwemmen in een buitenzwembad mét duikbril op, bezocht ze het aquarium en de vlindertuin in dierentuin Artis, at ze in een Thais restaurant, fotografeerde ze zichzelf bij een boeddhistische tempel. De kiekjes bewerkte ze vervolgens met Photoshop.

Digitale imago
"Dat online liegen gebeurt veel meer dan je denkt. Dat wilde ik laten zien. Je bent de vormgever van je eigen digitale imago. We leven in een beeldcultuur waarbij gemedieerde informatie en realiteit met elkaar verweven zijn en er nog moeilijk een onderscheid te maken valt tussen werkelijkheid en representatie."

Om haar schijnreis echt zo geloofwaardig te doen overkomen stuurde ze zelfs 'Thaise' ansichtkaarten. Dat deze een Nederlandse postzegel hadden, leek het thuisfront niet door te hebben.

Het project vond ze "heel, heel zwaar", vooral het constante liegen tegen haar ouders, vrienden en studiegenoten. "Het is heel pijnlijk om zo in de maling te worden genomen. Mijn moeder was er goed ziek van. Nu begrijpt ze het gelukkig wel." De Amsterdamse heeft haar Bachelor of Design en Master of Science gehaald.

Fotobewerking Zilla van den Born
Zilla plaatste een foto op Facebook, snorkelend in Thailand. De foto is in werkelijkheid genomen in een zwembad in Amsterdam.
Fotobewerking Zilla van den Born Zilla plaatste een foto op Facebook, snorkelend in Thailand. De foto is in werkelijkheid genomen in een zwembad in Amsterdam.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.