Student zet oorlog tegen gras verder in Vlaams Parlement: “Het dient tot niets, zelfs verkeer wordt er niet veiliger van”

Tuinconsulent Louis De Jaeger.
Benny Proot Tuinconsulent Louis De Jaeger.
'Eco-missionaris' Louis De Jaeger mocht vandaag in het Vlaams Parlement zijn kruistocht tegen het gazon komen voorstellen. De Jaeger had daartoe een verzoekschrift ingediend. Hij kreeg er applaus van Groen, sp.a en N-VA. Het parlement gaat nu bespreken aan welke instanties de oproep van De Jaeger zal worden doorgezonden.

Student Louis De Jaeger voert een persoonlijke oorlog tegen de pelouse. Vlaanderen telt veel te veel gemillimeterd gras, vindt hij, zoals langs de kant van de weg. "Dat dient nergens toe, zelfs niet tot meer verkeersveiligheid. De grasperken herbergen weinig biodiversiteit en zijn niet de beste waterbuffer. Het is eigenlijk een groene woestijn."

Volgens De Jaeger leven we op een kantelpunt in de geschiedenis, door de klimaatverandering en het verdwijnen van de biodiversiteit. Het vervangen van gras door een rijkere vegetatie is volgens hem de simpelste manier om een grote impact te maken. "Het is de goedkoopste oplossing om overstromingen, droogte, luchtvervuiling en het verlies aan biodiversiteit aan te pakken. Al het niet-functionele gras moet worden vervangen door een duurzamer alternatief."

De Jaeger nam contact op met verschillende groendiensten en volgens hem zijn de meeste onder hen bereid om er iets aan te doen, mits de nodige visie. Daarnaast wil hij ook de burger aansporen om initiatief te nemen en de eigen tuin anders aan te leggen.
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert DE REU

  Politici blijken alleen te aplaudiseren voor half garen, natuurlijk makkelijker dan eens te luisteren naar de kleine man die hun met bepaalde feiten op de neus drukken.

 • raf peeters

  @anna vandenberg,wel ik was ooit ook een bomen liefhebber,9 stuks om precies te zijn,30jaar terug van die 1.5 meter hoge sierbomen,ze houden inderdaad de warmte buiten na 30 jaar ,ze waren dat ook 25 meter hoog geworden ondertussen,maar ter gelijk zat ik ook constant in schaduw en geen licht meer,wel 2 jaar terug zijn ze alle-maal gelijk met de grond gegaan,bovendien vooral op vraag van de buur,want had zonnepanelen geplaatst en had te weinig zon,daar nog niet aan gedacht zeker?.

 • Christine Laevers

  Creatief bezig zijn met je tuin, is niet aan iedereen meegeven. Ik denk niet dat spelende kinderen zich storen aan madeliefjes en pisbloemen in het gazon. Dat gemillimeterd gazon heeft ook iets te maken met 'properheid' en 'status'. Volledig voorbij gestreefd, vind ik.

 • anna vandenberg

  Hij heeft groot gelijk, er zijn genoeg bomensoorten die dicht tegen huizen kunnen geplant worden. Bomen zijn niet alleen goed voor milieu, maar houden de warmte ook buiten tijdens de warme zomers. Eindelijk een groene jongen bij de partij van Groen. Groen is helemaal geen milieu partij dan anders zouden ze de mensen proberen te motiveren anders te gaan leven, minder verspilling van grondstoffen energie, ze promoten het tegenovergestelde, consumeren,feesten en vermenigvuldigen.

 • raf peeters

  Buurman was gras afrijden moe en heeft zijn gazon vervangen door grijze kiezel ,zeer mooi moet ik zeggen, alleenstaand villa en er rond 700 vierkante meter kiezel goed voor de natuur,maar als er een taks komt, vrees dat ik zelfde voorbeeld ga volgen,zal er goed uitzien ,heb zelfs beetje meer 1200 vierkante meter grijze kiezel.