Starbucks moet ruim 100 miljoen dollar aan fooien terugbetalen

UNKNOWN

De Amerikaanse koffieketen Starbucks moet van een rechter in Californië 106 miljoen dollar (68,6 miljoen euro) aan fooien en rente terugbetalen aan werknemers. De fooienpot werd volgens de rechter onrechtmatig verdeeld onder de zaakvoerders van de cafés.

Fooien
Het hof in San Diego gaf een werknemer van een Starbuckszaak in badplaats La Jolla gelijk. Die trok in 2004 naar het gerecht om het bedrijf aan te klagen wegens de volgens hem onrechtmatige verdeling van de fooien van klanten onder de zaakvoerders. De advocaten van de werknemer haalden tijdens de zitting aan dat Starbucks de wet had overtreden door de zaakvoerders te laten genieten van de fooien in plaats van de werknemers meer te betalen.

Uitspraak onlogisch
In haar uitspraak verplichtte rechter Patricia Cowett het bedrijf uit Seattle de Starbuckswerknemers 87 miljoen dollar fooien te betalen en 19 miljoen dollar aan rente. Het geld moet verdeeld worden over de ongeveer 100.000 voormalige en huidige werknemers van Starbucks. Hoe dat moet gebeuren is nog niet duidelijk. De Amerikaanse koffieketen gaat in beroep. Volgens Starbucks is de uitspraak in strijd met de wet en onlogisch. Starbucks is in 39 landen aanwezig en telt in totaal 15.000 cafés. (afp/gb)

UNKNOWN