Spoedverpleger doet niets terwijl man sterft aan hartaanval op parking ziekenhuis

Met zijn hand in zijn zakken staat Matthew Geary te kijken hoe Carl Cope in elkaar zakt op de parking van het Walsall Manor-ziekenhuis in het Britse Staffordshire. Cope ligt op de grond en is aan het sterven aan een hartaanval, maar Geary biedt geen hulp. Voor de arme man kwam hulp uiteindelijk te laat.

Geary kreeg een celstraf van acht maanden en een werkstraf van 240 uur nadat hij verzuimde om in te grijpen nadat hij Cope op de grond zag vallen. De bewakingsbeelden tonen hoe Geary op zijn gemak naar binnen wandelt om de bewaking erbij te halen.

Geary had eerder die dag Cope naar het ziekenhuis gevoerd nadat die klaagde over pijn in de borststreek. In het ziekenhuis besloot Cope de spoedafdeling even te verlaten om een drankje te kopen in een nabijgelegen winkeltje. Toen Cope terugkeerde zakte hij enkele meters voor de ingang van het ziekenhuis in elkaar, maar niemand van het personeel snelde ter hulp. Geary staart twee minuten naar de man op de grond en wandelt dan rustig het ziekenhuis binnen. Vijf minuten later zien we een veiligheidsagent ter hulp snellen, maar toen was het helaas al te laat.

Geary's advocaat heeft het over een "inschattingsfout". "Matthew Geary maakte een reeks slechte beslissingen in die enkele minuten van een voorbeeldige carrière die al bijna tien jaar duurt", betoogt de advocaat.

Rechter John Warner was het niet helemaal eens met de beweringen van de advocaat en stelde zich vragen bij de manier waarop Geary Cope behandelde terwijl hij op sterven lag: "Het was alsof hij een soort bezitting was. Uiteindelijk liet je security de zaak afhandelen, maar toen was het al te laat", zei de rechter tegen Gear, die beweerde dat hij dacht dat de man gewoon dronken was.

Geary en de drie andere personeelsleden die nalieten de man te helpen, werken ondertussen niet meer in het ziekenhuis.

Matthew Geary
West Midlands Police Matthew Geary

"Het was alsof hij een soort bezitting was."

Rechter John Warner
De betreurde Carl Cope
West Midlands Police De betreurde Carl Cope