Smeltende Noordpool? We vriezen de ijskap opnieuw in!

De duikboot produceert iedere maand één zeshoekig ijsblok met een doorsnee van 25 meter.
Faris Rajak Kotahatuhaha De duikboot produceert iedere maand één zeshoekig ijsblok met een doorsnee van 25 meter.
Een architect meent een revolutionaire manier bedacht te hebben om het smelten van de Noordpool tegen te gaan: duikboten die ijsblokken van bijna vijf meter dik produceren. 

Volgens Faris Rajak Kotahatuhaha en zijn team zou iedere boot in een maand een zeshoekig ijsblok met een doorsnee van 25 meter moeten kunnen produceren. De 27-jarige architect won met het idee de tweede prijs van een ontwerpwedstrijd tegen klimaatverandering. 

Hoe werkt het?

De boot zou onder water duiken, om een zeshoekig reservoir te vullen met water. Eenmaal aan de oppervlakte wordt het reservoir gedicht met een luik (om opwarming door de zon te voorkomen). Ook wordt het zout uit het water gefilterd, zodat het water sneller bevriest. Na ongeveer een maand is het reservoir compleet dichtgevroren en wordt het ijsblok gelost. De zeshoekige vorm moet het makkelijker maken voor het ijsblok om aan de andere blokken vast te vriezen. 

De duikboot produceert iedere maand één zeshoekig ijsblok met een doorsnee van 25 meter.
Faris Rajak Kotahatuhaha De duikboot produceert iedere maand één zeshoekig ijsblok met een doorsnee van 25 meter.

Twijfels

Het ontwerp van Faris Rajak Kotahatuhaha is echter verre van afgerond. Critici twijfelen dan ook aan de haalbaarheid van het ontwerp. Zo zouden er volgens sommige wetenschappers wel 10 miljoen boten tegelijk ijsblokken moeten produceren om de gesmolten ijsmassa van de afgelopen decennia te herstellen.

Ook helpt het ontwerp niet direct bij het voorkomen van de stijging van de zeespiegel. Als de blokken in het water drijven, blijft de watermassa immers gelijk. Pas zodra de ijsschotsen op 'land’  zouden worden geplaatst zou de zeespiegel dalen. 

CNN sprak met Faris, die meteen erkent dat het project een “tikkeltje utopisch” is. Toch vindt de architect dat geen probleem. “Wij kiezen voor een andere aanpak. Rijke landen kunnen zich beschermen tegen de stijgende zeespiegel, maar dat geldt niet voor iedereen. Wij proberen op deze manier het probleem van de smeltende ijsmassa aan te pakken”. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Dijkshoorn

  Komt het stijgen van het water niet gewoon omdat warm water uitzet? Smelten van de poolkappen is zeker niet goed maar volgens mij niet de hoofdreden dan het water omhoog gaat, zeker niet door drijfijs

 • Ben Boerema

  Net zo reeel als de idee in de ruimte een grote paraplu te hangen om zonnewarmte tegen te houden....en als de zonne-intensiteit weer eens afneemt een kunstmatige zon maken? Laat liever de militairen aan het werk gaan om het plastic uit het milieu te halen: doen ze eens iets positiefs ipv onproductief dood en ellende te zaaien en het milieu verder te vernielen! B

 • Lucien Mertens

  Grappig dat sommige "verstandige" mensen écht menen dat ze de natuur kunnen beheersen.

 • Patrick Goebel

  Met zonnepanelen dan? En die boot welke brandstof ?? En zulke mensen worden daarvoor betaald

 • Daniel Paelinck

  De energie nodig om die blokken te maken zal waarschijnlijk grotere gevolgen hebben voor het klimaat als wat die ijsblokken "opbrengen". Die is niet dweilen met de kraan open maar eerder de kraan nog meer open draaien met een te kleine dweil.