Sergio wordt 'Sergia': ambtenaar verandert van geslacht om vijf jaar eerder met pensioen te gaan

Indien zijn geslachtsverandering wordt goedgekeurd, zal Sergio voortaan als Sergia door het leven gaan en kan hij met onmiddellijke ingang vijf jaar eerder op rust gaan.
Thinkstock Indien zijn geslachtsverandering wordt goedgekeurd, zal Sergio voortaan als Sergia door het leven gaan en kan hij met onmiddellijke ingang vijf jaar eerder op rust gaan.
Een ambtenaar bij de Argentijnse belastingdienst is een procedure gestart om van geslacht te veranderen. Dat zou hij echter niet om emotionele, maar om puur praktische redenen doen: hij wil vijf jaar eerder op pensioen gaan.

De nu 60-jarige Sergio Lazarovich startte de procedure om van geslacht te veranderen midden vorig jaar op, toen hij nog 59 jaar was. Indien zijn geslachtsverandering wordt goedgekeurd, zal hij voortaan als 'Sergia' door het leven gaan en kan hij met onmiddellijke ingang vijf jaar eerder op rust gaan. De wettelijke pensioenleeftijd ligt in Argentinië voor vrouwen op 60 jaar en voor mannen op 65 jaar.

Het nieuws veroorzaakt heel wat ophef in Argentinië. Volgens collega's van Lazarovich zou hij enkel officieel van geslacht veranderen om gebruik te maken van een achterpoortje in de pensioenwet, en zit er verder niets achter. Uiteindelijk verandert er slechts één letter in zijn voornaam.

Achterpoortje

De genderidentiteitswet, van kracht sinds 2012 in Argentinië, staat een wettelijke geslachtsverandering toe, zonder dat je bewijzen moet voorleggen van een hormonale of chirurgische behandeling. Elke persoon kan dus zijn naam en geslacht wijzigen, door een eenvoudige wilsverklaring. "Dit is een duidelijk geval van misbruik van de wet op pensioenuitkeringen, en van de wet op genderidentiteit," aldus Matias Assennato, hoofd van de burgerlijke stand van de provincie Salta.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  in België konden vrouwen vroeger ook vroeger met pensioen dan mannen, maar dat mocht niet meer van Europa...

 • Loesje Vranken

  Tenminste nog een geniaal slimme man met gewoon één letter te laten veranderen en jaar vroeger genieten van uw welverdiende rust na een leven lang gewerkt te hebben.

 • Sjonny Martero

  Verplicht werken tot op een bepaalde leeftijd? Akkoord. Verplicht stoppen op een bepaalde leeftijd? Niet akkoord.

 • Clement Asselman

  Vrouwen en mannen zijn toch gelijk? Vanwaar die verschillende pensioenleeftijd? Vroeger voor langerlevende vrouwen, krijg dat eens uitgelegd.

 • Mario Bocque

  En dan veranderd de wet nog eens in de nabije toekomst en zit hij daar in het verkeerde lichaam.