Seksstaking en Dombostaking: zo staakt de rest van de wereld

De wachtende menigte op de luchthaven van Zaventem
REUTERS De wachtende menigte op de luchthaven van Zaventem
Al vier dagen is de luchthaven van Zaventem het strijdtoneel van Aviapartner en haar werknemers. 1 op de 5 vluchten blijft aan de grond staan met een vertrekhal vol gedupeerden tot gevolg. Zijn er dan geen alternatieven voor zo’n staking? Natuurlijk wel! Op deze originele manieren staken ze in de rest van de wereld.

Seks als wapen

De kracht van seks valt niet te onderschatten. Dat wisten ze ook in het Oude Griekenland al. De bekende komedie Lysistrata van Aristophanes vertelt het verhaal van een vrouw die de lange Peloponnesische oorlog grondig beu was en besloot vrede te stichten. Ze overtuigde alle vrouwen van Athene om geen seks meer te hebben met hun mannen tot de oorlog voorbij was. Het gevolg: de wederhelften sloten als de bliksem een diplomatisch plan met hun aartsrivalen van Troje waarna de vrede wederkeerde.

Hoewel dit slechts een legende is, hebben seksstakingen ook in het echte leven al hun kracht bewezen. In 2003 was de Liberiaanse Leymah Gbowee vastberaden de burgeroorlog in haar land een halt toe te roepen. Ook zij riep alle vrouwen in het land op de bedpret een halt te roepen met een wapenstilstand tot gevolg. Gbowee won een Nobelprijs voor de vrede en hielp het land zelfs aan de eerste vrouwelijke president van Afrika: Ellen-Johnson-Sirleaf.

Leymah Gbowee.
getty Leymah Gbowee.

Bossnapping

Als je staakt, doe het dan fatsoenlijk. Met die filosofie in het achterhoofd besloot menige Franse vakbond begin deze eeuw hun baas op te sluiten in zijn kanter. Het concept was simpel: niemand verliet de kamer voor er een akkoord op tafel lag. En dat werkte: in het leeuwendeel van de zaken bereikten de stakers en de directie na enkele uren onderhandelen al consensus.

In 2009 stak president Sarkozy echter een stok in de wielen van de Franse stakers. “Wij zijn een wetstaat. Ik kan zulke zaken niet toestaan”, klonk het toen sterk waarna een officieel verbod zich opdrong. Toch sympathiseerde de meerderheid van het Franse volk steeds met de kidnappers. Hun stevige aanpak zorgde ervoor dat de impact op de bevolking en de economie beperkt bleef. De bazen werden ook steeds goed verzorgd. Bij een bossnapping in het bedrijf 3M in Pithiviers werd zelfs een portie mosselen en frieten aangehaald voor de vastgehouden man.

De kracht van gratis

Geen staking zo hinderlijk als die van het openbaar vervoer. Je mist er je afspraken door met de nodige frustraties aan de halte of op het perron tot gevolg. In Okayama, Japan kozen buschauffeurs in mei dit jaar voor een andere aanpak. Net als op elke andere dag pikten ze met een glimlach de passagiers op aan hun halte. Het addertje onder het gras: ze lieten de passagiers niet betalen voor hun ticket. Zo kwam er geen euro in het laatje bij het busbedrijf, maar raakte iedereen wel netjes op zijn bestemming.

Dombo’s stakende circus

Ook in de droomfabriek van Walt Disney is er soms onrust. In 1941, halverwege de creatie van animatiefilm Dombo, legden de tekenaars abrupt het werk neer. De lonen waren te laag en de vakbond had te weinig inspraak in het bedrijf. De actie zou vijf weken aanslepen waarin er geen olifantje op papier gezet werd. Toen Walt uiteindelijk toch inging op hun eisen, werkten de animatoren de film pas af.

Wie vandaag naar Dombo kijkt, kan nog een souvenir van die bewogen vijf weken vinden. Het moment waarop de clowns het werk neerleggen en “naar de baas stappen voor opslag” is een kleine knipoog van de makers. Het uiterlijk van de clowns zou zelfs gebaseerd zijn op de aanvoerders van de protestactie.

Dombo's clowns zouden gebaseerd zijn op de aanvoerders van de protestactie.
Disney Dombo's clowns zouden gebaseerd zijn op de aanvoerders van de protestactie.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Kerkhofs

  Het is Aviapartner die het moment gekozen eeft in de hoop dat de bonden nier zouden durven staken omwille van de herfstvakantie. Mis poes! Trop is te veel. Het gaat hier niet om slogans maar mensen die een onmenselijke job opgedrongen worden. Je mening hebben is toegestaan, een onderbouwde mening telt echt.

 • Chris Haemhouts

  Bjorn een bureau job zeker. Wie houd u tegen om die reizigers te helpen en die valiezen in de vlieger te sleuren

 • Callewaert Bjorn

  Schandalig de kinderen zijn weer het grootste slachtoffer . En nie alleen kinderen . Nu ze hebben werk en ze zouden beter blij zijn 1000 mensen willen gaan werken en kunnen niet wees blij lamzakken leer werken

 • Mike Bemelmans

  Je moet stekezot zijn om nu nog te willen werken. Wij zijn met de hele familie gestopt met werken als ze de straten in onze buurt af begonnen te sluiten, éénrichtingverkeren installeerden en ons verplichten om mee in de files te gaan aandikken. Hierdoor is het nu overal file in onze buurt en te gek om nog te gaan werken, het kost nu meer om te gaan werken dan thuis te blijven.

 • Bern Buren

  Ik vind dat een staking volgens de regels moet gebeuren. 1een stakingsaanzeg 8 tot 14 dag voor de staking, zodat er een tijd om te onderhandelen is. Wilde stakingen draaien op voor de kosten die ermee gepaard gaan. Na 8 of 14 dagen betaald de baas de kosten. Zodat er ernstig onderhandeld word.