Schatzoekers bergen 1 miljoen euro aan goud uit 157 jaar oud wrak

Het schip de Odyssey Explorer in de haven van North Charleston in de Amerikaanse Staat South Carolina.
AP Het schip de Odyssey Explorer in de haven van North Charleston in de Amerikaanse Staat South Carolina.
Een onderneming die schatten op de zeebodem zoekt en bergt, Odyssey Marine Exploration, heeft voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina voor omgerekend ruim 930.000 euro goud geborgen. De schat lag in het wrak van het stoomschip Central America, dat in 1857 tijdens een wervelstorm verging met naar schatting 20.000 kilo goud en honderden passagiers aan boord.

Het schip kwam met goud uit Californië dat was bestemd voor banken aan de oostkust. De ondergang van de Central America leidde tot een bankencrisis die de reeds ingetreden economische neergang, 'de Paniek van 1857', verergerde. De 'paniek' duurde jaren en geldt als een van de grootste internationale financiële crises.

Het 'gouden wrak' werd al in 1988 gelokaliseerd. De eerste poging om de lading te bergen strandde in 1991, nadat de schatzoeker van destijds, Tommy Thompson, in juridische problemen met geldschieters verzeild was geraakt. Over het recht om het goud van de zeebodem 'op te rapen' is vervolgens jaren juridische strijd geleverd. In maart kreeg Odyssey uiteindelijk dat recht.

Odyssey heeft vandaag laten weten dat het goud in april is geborgen tijdens een eerste verkenning van het wrak, dat duidelijk niet alleen historische waarde heeft. De verkenning duurde 2 uur. Het echte 'schatgraven' gaat beginnen als het bergingsschip Odyssey Explorer binnenkort ter plaats is.