Satanische Tempel onthult groot beeld van Baphomet naast monument tien geboden

De Satanische Tempel veroorzaakt ophef in de Verenigde Staten door met een groot standbeeld van Baphomet actie te voeren bij een overheidsgebouw in Arkansas. Dat is een gevleugelde afgod met een bokkenhoofd, een vrouwenlichaam en hoeven.

Met de actie protesteren zo'n 150 de leden van de Satanische Tempel dat bij het Capitool in Little Rock een monument met de tien geboden staat op overheidsgrond. Het is een religieus symbool, en dat gaat in tegen de scheiding van kerk en staat. In mei stapte de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging namens vier vrouwen uit Arkansas naar de rechter om het monument te verwijderen omdat het in strijd zou zijn met het Eerste Amendement, dat godsdienstvrijheid garandeert voor iedereen.

Ook de actievoerders willen het monument weg, of vragen dat het vergezeld wordt van hun eigen beeld. Ze doen wel wat water in de wijn: hun Baphomet heeft geen traditionele borsten. In de plaats staan twee lachende kinderen aan zijn zijde.

Omstreden

Het monument van de tien geboden werd vorig jaar stilletjes opgericht. Minder dan 24 uur na de plaatsing vernielde een man het al door er met zijn wagen tegen te botsen, waarna het eerder dit jaar werd vervangen door een tweede versie met betonnen omheiningen.

Een Baphomet naast het beeld van de tien geboden zal echter niet voor morgen zijn, wegens een wet uit 2017 die wetgevende steun vereist vooraleer de plaatsing van een nieuw monument in overweging wordt genomen.

Satan

De leden van Satanische Tempel aanbidden trouwens geen enkele godheid en beschouwen zichzelf als 'medelevende humanisten' die geloven in wetenschap. De missie van de organisatie is om goedheid en empathie onder alle mensen aan te moedigen, tiranniek gezag te verwerpen en te pleiten voor gezond verstand en gerechtigheid", staat op hun website. Ze komen op voor bijvoorbeeld de vrijheid van onderwijs en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen rond abortus. Hun acties zijn meestal tongue-in-cheek, zoals nu ook weer blijkt uit de kinderen naast het beeld van Baphomet.

Een dag voordien voerden tegenstanders van de Satanische Tempel ook actie met borden als 'blasfemie is geen vrijheid van meningsuiting', 'Satan heeft GEEN rechten' en 'claxonneer voor Jezus'.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Ooms

  Leuke, ludieke actie.

 • Louis Verdonck

  Daarom dat er op de biljetten in de VS staat ‘in God we trust’... perfecte scheiding! Niet dus.

 • Bob(Robert) Bruyland

  Geloof moeten stoppen aan de voordeur en moet je niet aan anderen opdringen. Atheisten (zonder geloof) zijn niet slechter dan gelovigen , integendeel zou ik zeggen , tel de smeerlappen van pastoors eens samen en je weet hoe laat het is , die worden dan ook nog eens aangemoedigd door een dik pensioen en worden nooit gestraft.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik denk dat hier een kleine vergissing in het spel is. Mozes kwam niet van de berg,met tabletten met geboden op,maar met de Tien Suggesties er op . Ha ha ha

 • Gerard Braeckmans

  Als je je ziel verkoop ben je slecht bezig, Lilly. Mijn ziel is van mij. Ik verkoop het niet voor enkele zilverlingen die het leven een meer aangename wending geven en leeg maken.