Ruziënde stiefzussen vechten om erfenis ouders die gelijk stierven: “Het zijn lijkenpikkers”

Een stapel 20 pond-biljetten. (archieffoto)
REUTERS Een stapel 20 pond-biljetten. (archieffoto)
Twee op geld beluste Britse stiefzussen zijn naar de rechter gestapt om te laten bepalen wie van hun ouders het eerste overleed. Het echtpaar John Carle (79) en zijn vrouw Ann (69) overleed volgens de overlijdensakte in oktober 2016 op hetzelfde moment aan onderkoeling. Omdat het tijdstip gelijk is, is nog steeds onduidelijk welke dochter aanspraak mag maken op een huis van ruim 300.000 pond (bijna 336.000 euro). Anna Winter: de dochter van Carle uit een eerder huwelijk, of toch Deborah Cutler: de dochter die Ann kreeg voordat ze John Carle ontmoette.

De dames ruziën al jaren over de erfenis van hun vader en moeder, maar ondanks verwoede pogingen van ingehuurde bemiddelaars is het nog steeds niet gelukt de nalatenschap te verdelen. Om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen, hopen de bekvechtende vrouwen op een definitief oordeel door de rechter. Het is in Groot-Brittannië de eerste keer in zeventig jaar tijd dat een soortgelijke zaak dient. 

Anna Winter en Deborah Cutler - de ruziënde stiefzussen - hebben advocaten ingehuurd om hun belangen te behartigen. Verder willen ze met getuigenverklaringen en politieverslagen proberen te bewijzen wie de eerste was die zijn of haar laatste adem uitblies: John Carle of toch zijn tien jaar jongere echtgenote Ann. 

Volgens Anna Winter overleed de vrouw als eerste, waardoor Anna's vader John Carle automatisch als langstlevende alle bezittingen erfde. Met andere woorden: zij is de rechtmatige erfgenaam van het huis en geld dat het echtpaar nog op hun rekening had staan. Deborah Cutler (de dochter van de vrouw) beweert precies het omgekeerde. Zij stelt dat Carle al eerste overleed, waardoor zijn vrouw Ann alles zou krijgen. “Mijn moeder leefde het langste, dus alles in voor mij”, vindt Deborah. Ze baseert zich op een politierapport waarin zou staan dat de vrouw, op basis van uiterlijke kenmerken, eerder stierf dan haar man. 

‘Lijkenpikkers’

Anno 2019 is bijna onmogelijk vast te stellen wie eerder overleed, omdat de man en vrouw ergens tussen 3 en 11 oktober 2016 moeten zijn overleden. In die tijd werden ze namelijk niet meer door buren of familieleden gezien. De lichamen van John Carle en zijn Ann zijn niet meer beschikbaar voor onderzoek, dus zal het hoogste gerechtshof in Engeland mogelijk een oude wet uit de kast moeten halen die voor de laatste keer in 1950 is toegepast. “Dat zal wel moeten, want anders kunnen we niets anders doen dan speculeren over het tijdstip van overlijden”, aldus de advocaat van een van de vrouwen die in Britse media worden afschilderd als ‘lijkenpikkers’. “Want ze hadden de waarde van het huis en geld ook kunnen verdelen”, zo wordt gesteld in artikelen waarbij foto's van de twee staan.

De betreffende wet uit 1793, de zogenoemde Commorientes-regel, wordt in Groot-Brittannië van stal gehaald als moet worden bepaald wie het eerste stierf als dat onduidelijk is bij bijvoorbeeld een ramp, oorlog of andere omstandigheid. In de wet staat dat de doodsvolgorde in zo'n geval kan worden bepaald op basis van leeftijd. De geldende regel is dat de oudste persoon het eerste zal zijn overleden en de jongste als laatste. In het geval van John Carle (79) en zijn Ann (69) zou de wet betekenen dat de man het eerste stierf (ook al was dat in werkelijkheid misschien niet zo, red.) en dus de vrouw hem overleefde en erfgenaam werd. 

Mocht de wet daadwerkelijk door het hoogste gerechtshof worden toegepast dan zal Deborah Cutler het huis en het geld van haar moeder krijgen. De enige manier voor Anna Winter (de dochter van de man) om toch nog haar gelijk te halen, is met bewijsstukken komen dat haar pa als tweede overleed. Of ze die heeft, is vooralsnog onbekend. De rechter doet later dit jaar uitspraak.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Torbeyns

  Het geld zal hen wel overleven

 • raf peeters

  Hadden ze overeengekomen hadden ze al lang het nut gehad ,ook woning verkopen en delen ,nu 3 jaar later staan ze nog even ver en einde zal zeker niet in zicht zijn ,op einde zijn ze beide verliezers want een heel pak zal op zijn aan gerechtskosten en andere juridische romp slomp.

 • Frank Vermeesch

  Zonder de kosten van de advocaat zouden ze elk een heel redelijk bedrag kunnen erven. Nu gaat de ene een redelijk groot verlies lijden en die die zal winnen zal ook een groot deel moeten inleveren.. Maar goed nieuws, de advocaten zullen er goed hun brood aan verdienen.

 • Frank Vermeesch

  Zonder de kosten van de advocaat zouden ze elk een heel redelijk bedrag kunnen erven. Nu gaat de ene een redelijk groot verlies lijden en die die zal winnen zal ook een groot deel moeten inleveren.. Maar goed nieuws, de advocaten zullen er goed hun brood aan verdienen.

 • anja byttebier

  verkopen da huis en elk de helft opgelost