Russische studente giet in metro bleekmiddel over mannen met een 'irritante gewoonte'

Anna in actie.
rv Anna in actie.
De Russische studente Anna Dovgalyk ergert zich rot aan mannen die wijdbeens plaatsnemen op publieke zitplaatsen. Om duidelijk te maken dat dit volgens haar offensief gedrag is van mannen “van wie onmiddellijk duidelijk is welk lichaamsdeel hun gedrag stuurt”, besproeide ze in de metro van Sint-Petersburg het kruis van de nietsvermoedende wijdbeens zittende mannen met bleekmiddel.

In een video, waarop Dovgalyuk tijdens haar ‘missie’ te zien is, legt de studente uit dat ze een mix van water en bleekmiddel uitgiet over het kruis van zich aan 'manspreading' schuldig makende mannen. “Het middel is 30 keer meer geconcentreerd dan het mengsel waarmee vrouwen het huishouden doen. Het heeft maar enkele minuten nodig om zich in de stof te bijten en het te doen verkleuren”, klinkt het. Volgens de vrouw zijn de vlekken die het bleekmiddel maakt ‘identificatieplekken’ waarmee iedereen onmiddellijk kan zien “welk lichaamsdeel het gedrag van deze mannen stuurt”.

Gender agressie

De vrouw, die zichzelf een ‘sociale activist’ noemt, wil met haar drastische actie het probleem van het ‘manspreaden’ aanklagen. Manspreading is volgens de vrouw een teken van ‘gender agressie’, waar volgens de vrouw ‘overal ter wereld maatregelen tegen genomen worden, behalve in Rusland.

Geen wonder misschien, aangezien zelfs de Russische president zich schuldig maakt in het fenomeen: Poetin is al vaak wijdbeens zittend op foto’s en videobeelden vastgelegd. Vorig jaar beschuldigde voormalig Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton hem zelfs openlijk van manspreading. “Elke keer als ik hem ontmoette, was het weer van dat”, aldus Clinton in een interview.

Fake? 

Russische media beschuldigen de studente er intussen van dat de video fake is, iets wat Dovgalyuk stellig ontkent. Ze beweert verder dat nog niemand een aanklacht tegen haar heeft ingediend. "Ik denk niet dat mensen naar de politie gaan om aangifte te doen over een broek."
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abdul hamid Shah

  Doe deze stunt met mij en je krijg water fles op je kop tot je helemaal nat zijt! Ik hoor eerste keer over manspreading? Ballen en penis hallo. Wij kunnen niet zo als vrouwen zitten en ze hft zelf rokje aan dit moeten wij negeren?

 • Benny Vdput

  En da mag zomaar ofwa .kan ze niet normaal vragen om de benen te sluiten ofzo.op een mannier hoe normale mensen dat normaal doen.de vrouw mochten ze in ieder geval voor elke natte broek droogkuis laten betalen.in dit geval door haar gedrag zeg ik stoem wijf

 • Jiwanjyot Singh

  Deze domme Social Justice Warriors hebben geen brein. Wat voor een dom term is manspreading. Wij mannen doen dit niet om ons dominantie te tonen maar omdat er 2 ballen en een penis tussen onze benen hangen. Alstublieft zeg.

 • Dian Jans

  Mij stoort het niet, zo kan ik vaak zien wat de man in de broek heeft ;) .Waarom daar aanstoot aannemen, is altijd zo geweest !

 • Geert Vaelen

  En haar eigen irritant gedrag dan? Wat als iemand een allergie heeft voor een bestanddeel in dat bleekwater en zware uitslag krijgt? Ik zou die bus dan afpakken en het zelf over haar eigen hoofd gieten. Zoiets doe je niet. Je kan op z'n minst vragen die benen dicht te doen als je daar wil gaan zitten.