Russische archipel roept noodtoestand uit wegens ijsbeerinvasie

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.
De Russische archipel Nova Zembla, in de Noordelijke IJszee, heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Reden is een "invasie" van tientallen ijsberen in bewoond gebied, die als gevolg van de opwarming van de aarde steeds moeilijker aan eten geraken.

Volgens Jigancha Mousin, het administratieve hoofd van de archipel, komen een vijftigtal poolberen regelmatig Beloesja Goeba binnen, het grootste dorp op de eilanden met in totaal ongeveer 3.000 inwoners. "Ik woon sinds 1983 op Nova Zembla, maar ik heb nog nooit zo'n massale invasie van ijsberen gezien", klinkt het. "Er zijn permanent tussen zes en tien ijsberen in het dorp."

De dieren gedragen zich erg agressief. "Ze vallen de mensen aan en dringen gebouwen binnen", zegt Mousin. Met auto's en patrouillehonden proberen ze de poolberen weg te jagen. "Maar die maatregelen hebben niet het gewenste effect." Als ook lichten en geluidsignalen geen soelaas brengen, is de dieren doden de enige oplossing, luidt het. Voorlopig laten de Russische milieuautoriteiten dat echter niet toe. Ze hebben wel al een commissie samengesteld die de zaak zal onderzoeken.
IJsberen zijn een bedreigde diersoort. Ze zijn het slachtoffer van de opwarming van de klimaatopwarming en het smelten van het poolijs. Daardoor geraken ze veel moeilijker aan eten en dringen ze noodgedwongen bewoonde gebieden binnen.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Snarevlis

  Ik zou het geen ijsbereninastie maar eerder een invasie van ons op hun terein..

 • Anthony Vandooren

  "Ze zijn het slachtoffer van de opwarming van de klimaatopwarming" sterk

 • Nelli Melikyan

  Geef ze dan gewoon eten!!!!! Mens is altijd uit op aanval!

 • Christine Laevers

  Het is alleen Nova Zembla en een tijdelijke invasie. Maar het is wel een feit dat er minder ijsvlakten zijn en dat zelfs mensen die er leven van de jacht het moeilijk krijgen want ze kunnen zich dan ook niet verplaatsen. Mijn lijstje van negatieve gevolgen van klimaatverandering groeit elke dag aan. Die verdronken runderen en de dode paarden in Australië, ... Te weinig water in de zomer ...

 • Dominique Cox

  De mens neemt altijd gebieden over zodat er minder gebied is voor de andere dieren. Kijk maar naar Indië waar katachtigen dorpjes binnenkomen omdat die dorpen in de dieren hun natuur zijn binnengedrongen. De mens is nogal iets, eerst de natuur van de dieren afpakken en dan daarover blijten.