Ruim 200.000 honderdjarigen in Japan eigenlijk al dood

UNKNOWN
Japan staat bekend als een land waar mensen heel oud worden. Er wonen dan ook bijzonder veel honderdjarigen in Japan. Onlangs bleek dat twee van de oudste Japanners eigenlijk al jaren dood zijn. En na een onderzoek ontdekte de regering dat er mogelijk nog meer dan 200.000 gelijkaardige gevallen zijn.

De Japanse regering kreeg argwaan na de ontdekking dat de zogezegd oudste man van het land eigenlijk al 30 jaar dood was. Het lichaam lag al die tijd opgebaard in het huis van de man. Kort daarna ontdekten onderzoekers dat een 104-jarige vrouw uit Tokio eveneens overleden was. Haar zoon had de restanten van haar lichaam al meer dan tien jaar in een rugzak verstopt.

Zo vielen er plots haast letterlijk verschillende lijken uit de kast. Onlangs gaf een 58-jarige vrouw uit Osaka toe dat ze het lichaam van haar vader al vijf jaar in haar huis verstopt had. De familie van de overledenen had hun dood geheim gehouden zodat ze hun pensioen konden blijven ontvangen.

150-jarigen
Japan begon daarom een grondig onderzoek. In totaal konden 234.354 mensen van minstens honderd jaar niet worden teruggevonden op hun omschreven adres. Veel van de personen in kwestie zijn mogelijk al lang overleden, soms zou het zelfs tot de Tweede Wereldoorlog kunnen teruggaan.

Liefst 77.118 mensen uit de lijst zouden al 120 jaar en ouder moeten zijn. Japan zou zo ook over 884 inwoners van minstens 150 jaar moeten beschikken. De regering besloot alle personen van minstens 120 jaar die ze niet konden lokaliseren meteen te schrappen.

Op de gemiddelde leeftijd van de Japanse bevolking zou de ontdekking geen invloed mogen hebben, aangezien die studie wordt uitgevoerd op basis van een rondvraag, en dus niet op basis van het register. Japanse vrouwen worden gemiddeld 86 jaar, voor mannen ligt de levensverwachting op 79 jaar. (gb)