Rotterdamse schoolkinderen thuisgehouden om 'sexy barbies' van de juf

Foto ter illustratie.
AP Foto ter illustratie.
Op een basisschool in het Nederlandse Rotterdam is een rel uitgebroken rondom de hobby van een leerkracht. Ouders houden hun kinderen thuis omdat ze de door de juf gemaakte kunst – sexy barbies - aanstootgevend vinden.

De Rotterdamse Schoolvereniging heeft twee basisscholen in Rotterdam. De ouderbijdrage is hier met 760 euro ruim tien keer zo hoog als gemiddeld, meer dan de helft van de leerlingen krijgt een vwo-advies (gelijkwaardig aan ASO, red.) en cultuur staat hoog in het vaandel. Toch woedt hier een hevige artistieke discussie.

De leerkracht van groep vijf (het derde leerjaar, red.) is buiten schooltijd kunstenares. Op haar Facebookpagina zijn schaars geklede barbiepoppen te zien, neergezet in uitdagende poses. De plastic blondines zoenen met elkaar, buigen voorover in een doorschijnende negligé of met een ster op hun blote billen. Deze beelden schieten bij ouders van leerlingen uit groep vijf in het verkeerde keelgat. "Het is toch niet normaal dat een docent dit soort beelden kan hebben?" briesen zij in een anoniem verstuurde e-mail. De ouders vinden zelfs dat de leerkracht zichzelf een verdenking van kinderporno op de hals haalt, eisen dat de directie ingrijpt en willen hun kind tot die tijd niet meer naar school sturen.

Schooldirecteur Per Severin ziet dit inderdaad gebeuren. "Het exacte aantal kinderen dat thuisblijft, verschilt per dag maar het zijn er meer dan vijf", verzucht hij. Om de situatie het hoofd te bieden, heeft hij inmiddels hulp ingeschakeld van de Onderwijsinspectie en de gemeente. "Dit betreft een uitstekende leerkracht met een lange staat van dienst. Wat mijn leerkrachten in hun privéleven doen, is niet mijn zaak en zeker niet die van de kinderen – tenzij de privé-activiteiten botsen met onze schoolprincipes. Wat dat betreft zijn deze kunstwerken ‘oké’. Ook Facebook heeft ze nooit bestempeld als aanstootgevend, terwijl ze daar best streng op toezien."

Het exacte aantal kinderen dat thuisblijft, verschilt per dag maar het zijn er meer dan vijf

Per Severin

Dan nog, over smaak valt te twisten, vindt ook Severin. "Over kunst mag natuurlijk gediscussieerd worden. Maar zelfs als de meerderheid deze kunstwerken afstotelijk vindt, betekent dat niet dat ik een leerkracht weghaal voor de klas."

De kunstzinnige leerkracht wil zelf niet reageren. Ze verwijst naar een toelichting die ze eerder gaf op haar kunstwerken, toen zij deze exposeerde. Daaruit wordt duidelijk dat het vrouwenlichaam een terugkerend thema is in haar werk. Ze kiest Barbie als model omdat zij door mannen en vrouwen wordt gezien als ‘ideaal'. De kunstenares bewerkt deze figuren met vilt, waardoor de poppen ‘afwijkinkjes’ krijgen die haar ‘perfect’ maken. Ook verwerkt ze babypoppetjes in vilten doosjes om te laten zien wat kinderen soms wordt aangedaan, zoals verwaarlozing, mishandeling of misbruik. "Op het eerste oog schattige taferelen, maar kijk je beter, dan zie je hoe huiveringwekkend het onderwerp is", zo schreef ze. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hanne Claes

  Mag de juf dan zelf ook geen kinderen hebben, want dat impliceert toch overduidelijk dat zij ook - oooh - seks heeft? Stel je voor!!!

 • Freddy De Vos

  Waar houdt men zich mee bezig! Barbie zag er altijd al uit als een foto model. Wees blij dat die leerkracht zo creatief is! Action man had ook een zwaar gespierd lichaam, denk je dat een man zich daar iets van aantrekt? Sommige vrouwen moeten eens leren relativeren alvorens ze domme dingen doen.

 • Charlotte De greef

  Jemig waar gaan we naartoe?! Uiteraard is wat deze leerkracht in haar vrije tijd doet privé! Laat de achterlijke preutse ouders van die enkele kinderen dan maar doen en dat ze een islamschool zoeken. NIET buigen! Die eeuwige vijandigheid tegenover het vrouwenlichaam is wat ziekelijk is, niet omgekeerd!

 • Anthony De Canck

  Jezus waar zijn we mee bezig???

 • Jean West

  Dan kijken ze erg och naar op de juf haar Facebook pagina anders kunnen ze het niet weten.