Roofvogel grijpt Suzanne: "5 centimeter naar voren en ik had geen oor meer"

Suzanne van Vugt is aangevallen door een roofvogel in Heukelom (Noord-Brabant).
Suzanne van Vugt Suzanne van Vugt is aangevallen door een roofvogel in Heukelom (Noord-Brabant).
De Nederlandse Suzanne van Vugt (44) heeft aan een avondlijke jogging een gat zo 'groot als een winkelhaak' overgehouden in haar hoofd. Ze werd aangevallen door een grote roofvogel, vermoedelijk een buizerd, die met zijn klauwen haar hoofd doorboorde. "Ik voelde een klap bovenop mijn hoofd en opeens zat heel mijn gezicht onder het bloed." 

Van Vugt was donderdagavond aan het lopen op de Driehoevenweg in Heukelom (provincie Noord-Brabant) toen ze bij een aantal bomen aankwam. Opeens voelde ze een harde klap op haar hoofd. "Ik dacht eerst dat er iets uit de boom was gevallen, maar toen ik omhoog keek, zag ik een grote bruine vogel wegvliegen."

Ze voelde aan haar hoofd en besefte dat ze door de roofvogel was aangevallen. Terwijl het bloed via haar haren over haar gezicht begon te vloeien, zag ze de vogel opnieuw aankomen vliegen. Blijkbaar was hij nog niet klaar met de hardloopster. "Hij wilde me gewoon nog een keer te grazen nemen!"

Door wild met haar armen te zwaaien, schoot de roofvogel rakelings langs en landde op een tak. Van Vugt probeerde te ontkomen, maar de vogel begon hoog in de bomen van tak naar tak met haar mee te hoppen. "Ik moest zorgen dat ik bij die bomen vandaan kwam, want het leek erop dat hij me nog een keer ging pakken."

De roofvogel doorboorde haar achterhoofd met zijn klauwen.
Suzanne van Vugt De roofvogel doorboorde haar achterhoofd met zijn klauwen.

Winkelhaak

Na zijn derde duikvlucht, waarbij de buizerd weer rakelings langs schoot, belde de vrouw uit Berkel-Enschot (Noord-Brabant) haar man. Ze was nog drie kilometer van huis. "Hij moest me ophalen met de auto, want het leek erop dat het me op eigen houtje niet ging lukken te ontkomen." 

Ze belandde op de huisartsenpost en de arts constateerde dat ze 'erg veel geluk' heeft gehad. Er zat dan wel een gat met de vorm van een winkelhaak in haar achterhoofd, maar 5 centimeter naar onder en haar oor of oog had geraakt kunnen zijn. Ze kreeg een tetanusprik ter ontsmetting, maar een hechting bleek niet nodig. 

Na een nacht slecht slapen besloot ze daar voorlopig niet meer te joggen. "Het kan zijn dat hij daar een nest heeft en zijn kuikens probeerde te beschermen." Er zijn volgens haar nog wel andere mooie routes waar ze kan hardlopen. "Al kijk ik nu wel steeds even omhoog."
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Respect voor deze nuttige dieren, Pas uw handelingen wat aan vooral in broedtijd

 • Luc Lepoudre

  Heb ook, hier in Hallerbos te Halle elk jaar - broedtijd - aanvallen van gigantisch grote buizerd tijdens het joggen. Fantastische dieren, respect mens!

 • Conny Van den Bosch

  Slimme Buizerd, hij of zij (of is nu het?) weet dat de mens het grootste roofdier is en al vele soorten heeft uitgeroeid, dus beter verrassingsaanval dan wachten tot je nest is leeggeroofd.

 • rudolf jacobs

  al een geluk dat de vogel geen vuurwapens bij zich had nu wat schrammen en wat bloed,maar dat krijg je als je zulke dieren in paar tijd,stoort als ze nest hebben,gelukkig mogen zijn hun hebben en houden nog verdedigen,waarschijnlijk en bijna zeker weer zo een wandelpaadje aangelegt in een bos ongeacht welke dieren er huizen,sorry maar heb meer respect voor dieren dan voor mensen

 • Febe Chapin

  Iets wat wij feitelijk dagdagelijks doen met dieren.. ter zake, ik vermoed dat die dame te dicht bij een nest kwam. Zelfs mijn kippen veranderen in dodelijke monsters wanneer ze een ander vogel zien in de buurt van hun kuikentjes. Hoeveel kraaien en duiven dat ik moest bevrijden van de dood, door een kip! Moedersinstincten..