Restaurant stunt met hamburger van 2,7 kilo, maar wat gebeurt in je lichaam als je die opeet?

Een broodje met negen hamburgerschijven.
Prive Een broodje met negen hamburgerschijven.
Een restaurant in het Nederlandse Barneveld daagt klanten uit om enorme hamburgers te eten. Maar wat gebeurt er in je lichaam, als je een monsterachtige hamburger eet van meer dan 2,5 kilo?

Op de korte termijn loop je het risico je een paar uur heel erg onprettig te voelen, zegt Jasper de Vries van het Nederlandse Voedingscentrum. "Je kunt buikpijn krijgen en misschien moet je overgeven vanwege de grote hoeveelheid eten.'"

Dat komt, legt De Vries uit, omdat je lichaam zich verweert tegen een overdaad aan eten. "Als er voedsel in je maag en darmen zit, geven die zowel door de druk als de voedingstoffen die worden opgenomen signalen naar de hersenen waardoor je weet hoeveel je ongeveer hebt gegeten. Dat doen onder andere
 de hormonen GLP-1, CCK en PYY die via het bloed worden vervoerd. Als die signalen aangeven dat je maag en darmen overvol zitten, worden die signalen zo sterk dat je er misselijk van wordt en dat kan leiden tot overgeven."

In onderzoeken zien we ook dat als mensen worden gedwongen om te overeten, niet iedereen dat daarna even goed compenseert door minder te eten

Jasper de Vries, woordvoerder Voedingscentrum

Op de lange termijn schuilt het risico vooral in de herhaling. "Als je dit soort challenges vaker doet, zou het kunnen dat je steeds dooreet als je eigenlijk al vol zit, je daar gewend aan raakt en niet meer stopt met eten als je lichaam eigenlijk het signaal geeft om te stoppen met eten", legt De Vries uit. "Gevolg daarvan kan zijn dat je meer gaat eten dan je nodig hebt en als gevolg daarvan te zwaar wordt. In onderzoeken zien we ook dat als mensen worden gedwongen om te overeten, niet iedereen dat daarna even goed compenseert door minder te eten." Wie niet compenseert, wordt onherroepelijk zwaarder. 

Challenges afschaffen dan maar? Mensen zijn vrij ze te organiseren, stelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. "Maar wij vinden het geen goed idee: het is niet gezond, niet duurzaam en het werkt voedselverspilling in de hand, want je krijgt waarschijnlijk meer eten dan je op kunt. We zouden het daarom niet aanmoedigen om zoiets te organiseren of om eraan deel te nemen."

Werner Blankestijn waagde zich vorige week aan de Big Daddy 9 Dubbel-Upp, een hamburger van 2,7 kilo rundvlees.
Prive Werner Blankestijn waagde zich vorige week aan de Big Daddy 9 Dubbel-Upp, een hamburger van 2,7 kilo rundvlees.40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstraeten Michel

  Waar is het gezonde verstand van de mens naartoe ?

 • Don Tessers

  Ik wil het geen eens een restaurant noemen maar onder deze omstandigheden en de gekte die telkens verzonnen wordt noem ik het een vreetschuur voor onbehouwen mensen.

 • Dick De Zeure

  Eigenlijk is dit maar een voorgerechtje,kijk eens wat ze in de USA allemaal binnenspelen.

 • Carlos Coltrane

  2,7 kg ....Volgens mij kan de helft van de bevolking dat makkelijk aan. Ik zie steeds meer mensen met veel overgewicht.....

 • aaron lammens

  Inderdaad smakelijk ziet hij er niet uit maar de 2.7kg zou ik met gemak op kunnen