Rechtbank beslist: dode Indiase goeroe mag in diepvriezer blijven waarin hij "diep mediteert"

Volgers van Ashutosh Maharaj in de leefgemeenschap van de sekte.
afp Volgers van Ashutosh Maharaj in de leefgemeenschap van de sekte.
Al sinds zijn dood in januari 2014 wordt de Indiase goeroe Ashutosh Maharaj, stichter van de sekte Divya Jyoti Jagriti Sansthan, door zijn volgelingen in een diepvriezer bewaard. Zij geloven dat hun leider enkel in een "diepe staat van meditatie" verkeert en op een dag terug wakker zal worden. Een rechter heeft de bizarre bewaarmethode nu goedgekeurd, weet de BBC.

Maharaj stierf twee en een half jaar geleden aan een hartaanval, maar zijn volgelingen geloven niet dat de man effectief dood is. Voor hen zal hij op een dag terugkeren, daarom bewaren ze zijn lichaam in een diepvriezer in zijn thuisstad Punjab. Volgens een woordvoerder "begrijpt de medische wetenschap dingen zoals de yogi-wetenschap niet. Wij wachten af en vertrouwen erop dat hij terugkomt."

Een rechter moest zich over de zaak buigen omdat een man die claimt dat hij Maharajs zoon is, de goeroe wilden laten cremeren zoals dat gebruikelijk is bij het hindoeïsme. In 2014 gaf een lagere rechtbank de man gelijk nadat dokters Maharaj klinisch dood hadden verklaard. Maar dat vonnis is nu dus ongedaan gemaakt.

Maharaj stichtte de sekte Divya Jyoti Jagriti Sansthan - 'Missie van het ontwaken van het goddelijk licht' - in 1983 in Punjab om "zelf-ontwaken en wereldvrede" te promoten.