Ga naar de mobiele website
^ Top

Platgereden haas als kunst

(archieffoto)
thinkstock (archieffoto)
De Nederlandse kunstenares Malou de Wijs heeft een doodgereden haas verwerkt in een controversieel kunstwerk. Ze zag het karkas eerder dit jaar aan de kant van de weg liggen in Nijkerk, en merkte dat die haas er enkele maanden later nog steeds lag.

Dit getuigde volgens haar van zoveel achteloosheid, dat ze in juli er haar auto parkeerde, de haas van het asfalt haalde en het dode dier meenam naar haar atelier. Het resultaat: een bizar kunstwerk met de al even bizarre titel Nobelprijswinnaar. Het is nog tot en met 6 oktober te bewonderen in de Stadsgalerij in Amersfoort.

De verkoop van de tentoongestelde werken verloopt voorspoedig. Nobelprijswinnaar was zelfs al een paar dagen na de opening verkocht aan een particulier. "Een man die eerst schrok van dat dode beest"' vertelt De Wijs aan AD/Amersfoortse Courant, "maar later vertederd was omdat het zo op het oog nog goed intact was gebleven."

De Wijs ziet het kunstwerk als een 'statement'. "Ik wil laten zien hoe broos het leven is. Een lichaam is zo'n verfijnde machine en ook nog eens vol emoties, en dan pats - komt het zomaar onder een auto en is pudding alles wat overblijft. Het lag daar maar aan de kant van de weg, maandenlang, alsof het verschil tussen dood en leven er niet toe deed."

Meer over


Meld een bug