Palestijn geeft zich uit voor Jood en wordt beschuldigd van verkrachting Joodse vrouw

Een Israëlische rechtbank heeft een Palestijnse man veroordeeld voor verkrachting. De man had gezegd dat hij een Jood was en had seks met een Joodse vrouw. De geslachtsdaad gebeurde met wederzijdse toestemming. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Sabbar Kashur (30) moet achttien maanden in de cel. De Palestrijn uit Oost-Jeruzalem ontmoette zijn 'slachtoffer' in het centrum van de Israëlische hoofdstad. Hij vertelde haar dat hij een Joodse vrijgezel was en op zoek was naar een vaste relatie. Van het ene woord kwam het andere en de twee eindigden in bed.

Rechter stapt mee in verhaal
Toen de vrouw tot de vaststelling kwam dat haar minnaar een Palestijn was, diende ze klacht in voor verkrachting. De rechter in Jeruzalem stapte mee in haar verhaal. "Indien zij had geweten dat de beschuldigde geen Joodse vrijgezel was, op zoek naar een vaste relatie, was de klaagster in geen geval ingegaan op de avances van de beschuldigde", ooreelde rechter Tzvi Segal.

Racistisch
De uitspraak veroorzaakt controverse in Israël. Gideo Levy, een liberale Israëlische commentator, keert de rollen om. "Wat indien deze kerel een Jood was die zich uitgaf voor een moslim en uit was op seks met een moslima? Zou hij veroordeeld zijn geweest voor verkrachting? Uiteraard niet", stelt Levy. "Dit is een racistisch vonnis". (eb)