Pak en das passen in deze kleerwinkel? Da’s dan 15 euro

De kleerwinkel in Bilbao specialiseert zich in smokings en kostuums voor bruidegoms.
Instagram @pascualbilbao De kleerwinkel in Bilbao specialiseert zich in smokings en kostuums voor bruidegoms.
Een kleerwinkel in de Spaanse stad Bilbao rekent vijftien euro aan, enkel en alleen om een pak en das te passen. De winkel wil zoiets doen tegen klanten die het ene kostuum na het andere uitproberen, uiteindelijk niets kopen en vervolgens een goedkoper pak online bestellen.

Eigenares Camino Azula Pascual en haar broer zijn de derde generatie van hun gelijknamige familiezaak die zich specialiseert in kostuums en smokings voor bruidegoms. Ze ziet met lede ogen aan hoe sommige heren een afspraak boeken, soms tot twee uur lang persoonlijk advies inwinnen om uiteindelijk met lege handen vertrekken en ergens anders het pak kopen.

Door vijftien euro aan te rekenen, hoopt Camino zulke klanten te weren. Indien de klant besluit om het kostuum te kopen en “alles in huis heeft om piekfijn te stralen op zijn trouwdag”, wordt de 15 euro afgetrokken van het eindbedrag. Maar, zo benadrukt ze aan verschillende Spaanse kranten, ze verplicht de heren niet tot een aankoop.

Camino wil met het initiatief ook de persoonlijke service van de kleinhandel in de verf zetten, “iets wat grote ketens of virtuele kledingwinkels niet kunnen.” De winkel is nog maar pas met de 15 euro vergoeding gestart. Geen enkele klant heeft volgens Camino al bezwaar gemaakt van de maatregel. Op sociale media ligt het anders, daar krijgt ze bakken kritiek.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Die winkel daar zou ik geen voet, zelfs geen teen inzetten. Als je moet betalen om je klederen te passen, dat is een schande!

 • Danny Govaerts

  Als de winkel zo exclusief is dat je er een afspraak moet maken. Is dit de normaalste zaak van de wereld. Om hun cliënteel en hun winkel te beschermen tegen misbruik. Door klanten die enkel hun goede raad nodig hebben om ergens anders inkopen te doen.

 • pol van de velde

  Ze zouden 50 € moeten vragen.

 • karel van zand

  denk niet dat dit een slimme zet is van de winkel.... ik zou in ieder geval niet betalen

 • Peter Schelfhout

  Ik vind dat deze regel moet aangepast worden. Stel dat je 3 kostuums moet passen voor je vind wat je mooi vind, en dan ook het derde kostuum koopt. Moet je dan uiteindelijk toch 45 euro betalen om dan maar 15 terugbetaald te krijgen?