Paaldansen voor gevorderden: hang eens aan een verkeersbord

Les één in hoe een file te veroorzaken: laat enkele vaardige meiden 'paaldansen' rond verkeersborden. Wie zich nu beelden van louche stripclubs voor de geest haalt, moeten we echter teleurstellen. Het is net de bedoeling van deze drie jongedames om de klemtoon te leggen op de acrobatische vaardigheden van de sport. Weg met dat erotische sfeertje dus dat er telkens weer rond hangt.

Natalia Stanislawska (27), Karolina Kicinska (25) en Iwona Drzymala (24) zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Kopjes met inhoud ook, of wat dacht u van een studie moleculaire biotechnologie?

"De mensen op straat reageerden heel positief, vandaar dat we dit dus blijven doen om de sport populairder te maken", aldus paaldanslerares Natalia. "In Polen wordt de link met stripclubs nog veel te makkelijk gelegd, dat moet maar eens gedaan zijn. Paaldansen is een echte sport. In mijn ogen is het zelfs kunst, door de combinatie van acrobatie, turnen en fitness. Er is veel kracht en souplesse voor nodig."

"Het is niet zo heel moeilijk, maar uiteraard komt er veel training aan te pas", voegt Karolina eraan toe. Het trio blaast regelmatig verzamelen in hun studio in Lodz, maar minstens één keer per week voeren ze hun kunstjes dus ook op straat uit. "Natuurlijk doen we dit niet in de winter, vanwege de kou en de regen", vertelt Iwona. "In zaal is het ook makkelijker, met palen van verchroomd staal waar je handen niet van beschadigd raken. De ideale diameter is veertig à vijftig millimeter, maar die borden op straat zijn uiteraard veel dikker en allesbehalve glad. Na zo'n vertoning staan we vaak genoeg vol blauwe plekken."

Tot nu toe werden ze één keer betrapt door de politie. De olijke meiden kwamen er met een waarschuwing vanaf...