Overwinning voor de vrouw? Indiase geeft man rechtse direct op het perron

Deze Indiase dame laat duidelijk niet met zich sollen. De ruzie met een - haar? - man loopt uit de hand en de vrouw geeft hem pardoes een stevige klap voor z'n kop. De gefilmde act van 'girl power' wordt weken na het incident gezien als een overwinning in de moeizame strijd voor vrouwenrechten in India.

Als de vrouw haar handtas weer omgordt, haalt ze plots uit met een verrassingsaanval. Vervolgens gaat ze samen met haar mannelijke tegenstander tegen de grond, waar het gevecht nog even verdergaat. Een passant filmt alles.

Waar de ruzie over ging, is niet duidelijk. Ook de relatie tussen de twee werd nog niet opgehelderd. Volgens sommigen zijn ze man en vrouw, maar dat werd niet bevestigd. Ruptly beweert dan weer dat de Indiase "herhaaldelijk lastiggevallen werd door een man aan het station, die haar maar niet gerust wou laten".

"Verkrachting is eigen schuld"
In India vechten vrouwen de laatste maanden erg hard voor hun rechten. Er waren al verscheidene felle protestmarsen als gevolg van de publieke woede over de vele onbestrafte seksuele misdrijven tegen vrouwen.

Maar de weg blijkt lastig en lang. Gisteren nog zei een van de vijf veroordeelden van de brutale groepsverkrachting van en de moord op de Indiase studente Jyoti op een bus in Delhi in 2012 dat het allemaal de schuld van het slachtoffer was.

"Een meisje draagt veel meer verantwoordelijkheid in een verkrachting dan de jongen. Jongens en meisjes zijn niet gelijk", stelde Mukesh Singh op BBC 4. "Huishoudelijke taken zijn voor de vrouwen. Zij mogen 's nachts niet rondhangen in discotheken en bars, geen verkeerde dingen doen, geen verkeerde kleren dragen. Zo'n 20 procent van de meisjes is goed."

In stilte ondergaan
Over de dood van Jyoti zegt Singh: "Als ze verkracht wordt, mag ze zich niet verzetten. Ze had de verkrachting gewoon in stilte moeten ondergaan. Dan zouden ze haar nadien gewoon ergens afgezet hebben en enkel haar vriendje ineengeslagen hebben."