Ouders slaan en branden duivels uit hun dochter

Een meisje van veertien werd mishandeld door haar ouders. Het motief voor de mishandeling was exorcisme. Het kind kreeg slaag en werd in brand gestoken door haar vader en stiefmoeder. "Het meisje onderging een aantal zaken om haar te verlossen van haar boze geesten", zegt aanklager Daniel Larson aan de krant Borås Tidning (BT).

Volgens de krant werd al in 2004 melding gemaakt van de mishandeling bij de Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn in Zweden maar de Raad liet toen de zaak over haar kant gaan. Zes jaar later kreeg de Raad opnieuw rapporten die melding maakten van mishandeling en duiveluitdrijving. Het kind werd ook opgesloten om te vermijden dat ze andere zou besmetten met haar boze geesten. De zaak wordt gelinkt aan de controversiële praktijken van de lokale congregatie 'The River'. "Uit het onderzoek blijkt dat het exorcisme plaats had met de toestemming van de congregatie", aldus Larson.

De aanhouding van de stiefmoeder werd na een ondervraging van vier uur verlengd op beschuldiging van 'grove schending van de persoonlijke integriteit'. De stiefmoeder wordt beschouwd als de drijvende kracht achter het exorcisme. Ook de vader blijft aangehouden. De advocaten van de ouders laten weten hun cliënten hun onschuld staande houden. Het hoofd van de congregatie, Gun Hartikainen wou niet veel kwijt over de zaak. "Ik heb niks te zeggen. Heb een gezegende dag. Tot ziens", luidt het in de krant BT. (vsv)