Oplichters in Zuid-Afrika halen 'besmette' bankbiljetten en muntstukken op

Een munstuk van 1 Rand, de Zuid-Afrikaanse  munteenheid.
REUTERS Een munstuk van 1 Rand, de Zuid-Afrikaanse munteenheid.
De Zuid-Afrikaanse Centrale Bank heeft alarm geslagen over oplichters die de coronacrisis aangrijpen om nietsvermoedende burgers te bestelen. De criminelen komen bij mensen aan de deur om bankbiljetten en muntgeld op te halen die zogenaamd zijn blootgesteld aan het nieuwe coronavirus.

Slachtoffers kregen te horen dat ze hun ingeleverde cash bij iedere bank konden inruilen voor "schoon" geld. Ze kregen daarom ook een bonnetje van de oplichters, die nagemaakte identiteitsbewijzen hadden.

De Centrale Bank waarschuwt dat helemaal geen geld is teruggeroepen vanwege het virus. "Er is momenteel geen bewijs dat het Covid-19-virus wordt overgedragen via bankbiljetten of munten", beklemtoont de instelling.
Criminelen hebben meer trucs bedacht om misbruik te maken van de onrust rond het virus. 

De Zuid-Afrikaanse zorgorganisatie Netcare zegt dat dieven zich voordoen als zorgverleners die mensen thuis komen testen op het coronavirus. Zo zouden ze proberen toegang te krijgen tot woningen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.