Ophef rond Chinese kleuterschool die nieuw jaar feestelijk inzet met paaldanseres

rv
Heel wat ouders konden gisteren hun ogen niet geloven toen de Chinese school van hun geliefde peuter het jaar opende met een paaldansact. De directrice had het vorige schooljaar blijkbaar ook al afgesloten met een bizarre tiendaagse van "militaire activiteiten". Ze is nu ontslagen.

Zo'n vijfhonderd kinderen tussen drie en zes jaar oud keken samen met een honderdtal ouders toe in de kleuterschool van Xinshahui in het Zuid-Chinese Shenzhen. Geschokte ouders zetten beeldmateriaal van het vreemde spektakel met onder meer een schaarsgeklede paaldanseres op sociale media om hun ongeloof te uiten. Ze wilden hun kinderen weghalen uit de school en eisten het inschrijvingsgeld terug.

Journalist Michael Standaert was een van die ouders. Hij schreef dat het vorige schooljaar eindigde met tien dagen van "militaire activiteiten", waarbij machinegeweren en mortieren getoond werden. "Ze is helemaal gek geworden", zei hij op Twitter. Zijn vrouw kreeg de directrice even aan de lijn en die zei haar dat het "een goede oefening" was.

(Lees meer onder de tweet)

Ongepast

De bevoegde instanties trokken op onderzoek uit en hun conclusie was dat de paaldansact "ongepast" was voor een kleuterschool. De directrice, Lai Rong, werd ontslagen. Rong had het in de Global Times over een "paar ouders" die hun geld terugeisten en dat anderen openstonden "om een nieuw soort dans te leren". Ze had de dansers ingehuurd voor hun "excellente capaciteiten".

Met het nieuwe schoolhoofd gaat alles weer zijn gewone gangetje, liet een gerustgestelde Michael Standaert nog aan CNN weten. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Chinezen hebben altijd iets gehad met het circus. Is er trouwens geen sprake om van paaldansen een Olympische discipline te maken ?

 • Gino Denil

  Elk land heeft zo zijn rare gebruiken, Hilde Phlips. Japanse toeristen vonden het hier dan weer heel ongewoon dat men op het platteland op zondag de voormiddag doorbrengt met naar de hemel turen en kom,kom,kom roepen.

 • Hilde Phlips

  We moeten niet te veel kijken naar de gebruiken in Aziatische landen. In Taiwan bv. is het zeer gewoon om vrouwen in te huren om te komen wenen bij begrafenissen.

 • Veerle Hertens

  Ik denk dat mevr de directrice mentale problemen heeft of ze moet haar job echt beu zijn.

 • ANN LIMBOS

  De smog is in dat mens hare kop blijven hangen.