Opgehangen dood paard moet kunst voorstellen

Twitter
Dit dode lichaam van een paard zorgt voor heel wat opschudding in Genève. Iedere voorbijganger kan het opgehangen lijk 'bewonderen', in naam van de kunst. De meesten reageren vol afkeer, al klinkt er soms ook bewondering.

Sinds vrijdag staat het kunstwerk van Maya Bösch en Régis Golay tentoongesteld in de galerij Zabriskie Point. "We begrijpen de hevige reacties, vooral bij kinderen en vegetariërs", klinkt het bij het kunstcollectief. "Zet deze hengst echter op een salon voor jagers en geen haan zal er naar kraaien. Net die decontextualisatie leidt tot controverse en opent een debat. Het is echter absoluut niet onze bedoeling om te choqueren. We steken onze nek uit door voor deze populaire plek in hartje Genève te kiezen, maar tegelijk stellen we ons ook kwetsbaar op voor het publiek."

Dieren worden wel vaker als 'materiaal' gebruikt in kunstwerken. Denk maar aan de Nederlander die van zijn dode kat een vliegende helikopter maakte of de getatoeëerde varkens van Wim Delvoye. "Maar waar zit hier het verschil met de opgezette dieren in musea?", vraagt de vroegere directeur van de Kantonale kunstschool van Lausanne zich af. "De kunstenaar gebruikt het dier als basis. Provoceren mag als daarmee de boodschap overgebracht wordt." Al is Pierre Keller toch geen vurige fan van dit werk. "Ik zou het niet bij me thuis willen staan hebben, ik walg er een beetje van. Nochtans zie ik sommige kunst dat nog harder is dan weer wel zitten."

"Dieren en baby's altijd schot in de roos"
Charlotte Moser, de directrice van een moderne kunstgalerij in Genève, geeft toe dat dieren en baby's altijd een schot in de roos zijn. "Mensen reageren daar vaak heel emotioneel op. Ze kunnen er niet vanop een afstand naar kijken en missen zo de boodschap van de kunstenaar. Het volk mag zich echter ook eens vragen stellen en niet altijd slikken wat de media ons voorkauwen."

En wat moeten we hier dan uit leren? "Het 'stokpaardje' staat symbool voor alle verloren gevechten, dus ook de kleine tegenslagen des levens die vaak ongemerkt voorbijgaan", besluiten de leden van Zabriskie Point.