Oorlogsveteraan verschuilt zich al drie dagen in Pools bos met zijn poema

Illustratiefoto van een poema.
getty Illustratiefoto van een poema.
Een veteraan van de oorlog in Afghanistan houdt zich al drie dagen schuil in een bos in Polen. De man is erheen gevlucht met zijn poema, die hij weigert af te staan in opdracht van een rechtbank. Volgens een plaatselijke krant kocht de man het dier zes jaar geleden in Tsjechië.

De voormalige soldaat hield de poema als huisdier, maar een rechter besloot dat hij het dier moest afstaan aan de zoo. "Dit is geen speelgoed", waarschuwt Ewa Zgrabczynska van de zoo in Poznan. "Dit dier wordt als een van de gevaarlijkste ter wereld beschouwd en kan een bedreiging vormen voor de mens."

De politie probeert de man en zijn dier al drie dagen op te sporen. Op een bepaald moment werden daarvoor tot 200 manschappen ingezet, maar de zoektocht leverde vooralsnog geen resultaat op.

De burgemeester van de stad Myslowice neemt het op voor de dierenliefhebber. "Misschien kan iemand deze affaire eens met een menselijker blik bekijken", schreef hij op Facebook. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Augustson Tim

  Poema's zijn gevaarlijke rovers. Zolang hij niemand aanvalt, zal iedereen dit wel een prachtig dier vinden. Tot hij een kind dood, dan horen we niemand meer.

 • Yves Van Rossem

  Is "de mens" niet het gevaarlijkste dier op aarde ?

 • Filip Cossaer

  eerlijk gezegd, als het dier niet opgesloten zit en dus kan gaan waar het wil (in zijn huis en tuin), is het op zijn risico. Ik zou dan wel extra veiligheidsmaatregelen nemen door bv hem iedere dag naar een nummer te laten bellen om te weten dat hij nog leeft en dat voor het dier gezorgd word. Net zoals je dat dier een pak meer leed kan bezorgen door het in een zoo te steken. Iedere situatie is anders en zou goed moeten doorgelicht worden.

 • frans vullings

  waar bemoeid die rechter zich na 6 jaar mee, heeft zeker connecties met de dierentuin of hebben ze hem en de familie levenslang vrij entree belooft in ruil voor een gratis poema

 • ERWIN PEETERS

  Wel Frederic, hier in België hebben ze zich eens bezig gehouden met een katje (Lee uit Peru), weet je nog? En dat was in volle covis-crisis.