Ontsnapte vogelspinnen zetten vliegtuig op stelten

Phormictopus cancerides.
Thinkstock Phormictopus cancerides.
Schreeuwende passagiers die recht op hun zetel staan en stewards die vragen om de schoenen aan te houden en enkels en benen te bedekken: dat gebeurt als er plots twee vogelspinnen door het vliegtuig kruipen. Reizigers op een vlucht tussen de Dominicaanse Republiek en Canada maakten het vorige maand mee, melden Canadese media.

Een anonieme getuige vertelde het verhaal aan de Franstalige Radio-Canada. De spinnen namen op 18 april een vlucht van de Canadese maatschappij Air Transat van Punta Cana naar Montreal en waren naar verluidt 10 tot 20 centimeter groot. De harige diertjes werden pas opgemerkt tegen het einde van de vlucht.

De luchtvaartmaatschappij en een vakbondsvertegenwoordiger bevestigden het verhaal. Volgens de vakbond deden de stewards er alles aan om de reizigers te kalmeren en verzorgden ze een passagier die zei dat een spin op zijn benen was gekropen. Air Transat relativeert het verhaal. "De reizigers waren zeker verrast, maar hebben rustig gereageerd", klinkt het.

Niet giftige soort
Een heldhaftige passagier slaagde erin één exemplaar te vangen. Het andere dier behield zijn vrijheid tot een federale agent na de landing in Montreal tussenbeide kwam.

Volgens een specialist van de Universiteit van Montreal ging het wellicht om een soort die niet giftig is en eenvoudig te vangen: de Phormictopus cancerides. Die soort komt vaak voor in de Dominicaanse Republiek en Haïti. Mogelijk had iemand de spinnen in zijn bagage meegenomen om te verkopen.