Onthullend: wat fotografen allemaal doen om eten er lekker uit te laten zien

Twitter
Een onthullend filmpje over trucs die fotografen uithalen om eten fotogeniek te maken, gaat momenteel viraal. In het filmpje is onder andere te zien hoe een indrukwekkende stapel met American pancakes zo hoog mogelijk wordt gebouwd, door het toevoegen van stukjes karton. Daarna wordt wasmiddel in een glas bier gespoten, om het bier langer te laten schuimen.

 Allemaal optische foefjes om het perfecte plaatje te kunnen schieten. De Nederlandse foodfotograaf Robert Aarts kent er alles van. Dat eten er zo aantrekkelijk mogelijk moet uitzien, “is echt iets van de laatste tijd”, zegt hij. “Welke folder je ook ziet, je merkt dat het eten er gelikt uitziet. Ik merk ook dat er een groeiende interesse is bij mensen thuis, om mooie plaatjes voor Facebook en Instagram te schieten.’’

Hij deelt zelf ook enkele trucs die gebruikt worden voor de perfecte foto: wat doen foodfotografen bijvoorbeeld met het probleem van verkleurend fruit en groenten? Gewoon even bestrijken met wat citroensap, zo blijkt. De producten zijn daarna niet te eten, maar blijven wel mooi van kleur.’’ 


Water op bladgroenten zorgt dan weer voor een frisse en sprankelende uitstraling. “Wij gebruiken ook vaak glycerine”, legt Aarts uit, een middeltje dat in onder meer shampoos en crèmes zit en je gewoon bij de drogist kan halen. “Dat doe je door wat water heen, en dan blijven de druppeltjes mooi staan.’’




13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gustaaf carpels

    Tja waarom niet ze doen het ook met de fotomodellen en bekende actrices die bewerken ze toch ook met inplantaten, poeders en creme's, Om ze er te laten uitzien om in te bijten

  • Georges Vermeiren

    als er ene stiekem die pannekoekjes pikt zal die nogal ne kop trekken :-)

  • Melanie Degucht

    Wat is het probleem? Deze foto's moeten toch niet opgegeten worden.

  • Hanne Claes

    ik snap niet hoe ze die pint op die manier vol gieten en dat het schuim niet over de rand loopt, hoe lang stond dat blikje (of die fles, ik weet het niet meer) al open???

  • Luc Deville

    Van de laatste tijd? Twintig tot dertig jaar geleden al een reportage gezien over het filmen en fotograferen van eten. Allerlei trukjes werden toegepast om tot een mooi resultaat te komen. Van sommige gerechten konden toen en misschien nu nog niet mooi gefilmd worden door de warmte van de studiolampen.