Ongemakkelijk: Britse minister van Onderwijs weigert te antwoorden op vraag 'hoeveel is acht maal negen?'

ITV
De Britse onderwijsminister Nick Gibb kwam deze ochtend live op tv om zijn nieuwe maaltafels-test voor Britse leerlingen te promoten. Plots nam het gesprek een nogal ongemakkelijke wending. Bij wijze van grapje vroeg presentator Jeremy Kyle de minister om een simpele rekensom te maken. Die weigerde dat.

De onderwijsminister kondigde op Good Morning Britain een beleid aan voor moeilijkere vermenigvuldigingstesten voor Britse lagereschoolkinderen. Plagend vroeg Kyle tussendoor hoeveel acht maal negen is. “Het zijn maaltafels, ik vraag je niet om de wereld te veranderen”, foeterde Kyle na de weigering, maar de minister hield voet bij stuk. “Ik ga hier live niet op ingaan, ik heb op bittere wijze geleerd niet te antwoorden op zulke vragen.” Daarmee verwees Gibb naar een flater in 2016, waarbij de minister een fout antwoord gaf op een grammaticale vraag bedoeld voor 11-jarigen.

De Britse regering plant een nieuwe wiskundetest waaraan acht –en negenjarigen zullen worden onderworpen om ervoor te zorgen dat alle kinderen de maaltafels uit hun hoofd kennen. 290 lagere scholen zullen deelnemen aan een proefperiode. Vanaf 2020 wordt de test verplicht.




10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jeremy Dury

  Ik zou gewoon geantwoord hebben ": We zijn hier geen kinderen, en je gedrag is wel heel erg. Ik ben hier je gast, en je behandelt mij als een idioot. Het antwoord is 72, maar dat is alles wat je nog van antwoorden krijgt - vaarwel. "

 • Dave Broes

  Onze Belgische politiekers kunnen nochtans wel goed tellen, hebben dat geleerd op hun effecten rekeningen.

 • Serge Surmont

  Hij heeft duidelijk een zware avond gehad. Hahaha... Laat alle kandidaat presidenten en ministers een bekwaamheidstest met psychologische test afleggen. Dat moet elkeen doen bij het solliciteren. Eens zien hoeveel mensen zich nog in de politiek zouden bewegen!!!

 • Yves Van Rossem

  Tja, de job van "minister" is één van de weinige waarvoor je geen diploma of kennis nodig hebt ...

 • Gino Denil

  Muyters moest zelfs maar optellen.