Ga naar de mobiele website
^ Top

Ochtend- of avondmens? Dat kan verklaren waarom 'the dress' er voor iedereen anders uitziet

Wit-goud of blauw-zwart? De discussie kan opnieuw losbarsten.
RV Wit-goud of blauw-zwart? De discussie kan opnieuw losbarsten.
De befaamde jurk - 'the dress' - die de wereld in 2015 in twee kampen verdeelde, blijft wetenschappers boeien. Een nieuwe studie in het online wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Vision' onthult waarom sommigen een wit-gouden jurk zien, terwijl het kledingstuk in werkelijkheid blauw-zwart is.

Volgens onderzoekers van New York University heeft het verschil in kleur te maken met de interpretatie van onze hersenen op basis van het licht rondom de jurk. Ziet u een wit-gouden jurk? Dan gaan uw hersenen ervanuit dat het kledingstuk gefotografeerd werd bij zwak licht. Is de jurk in uw ogen echter blauw-zwart, dan oordeelt uw brein dat hij kunstmatig verlicht is.

Die verklaring is niet helemaal nieuw, maar voor het eerst zijn beide interpretaties nu ook in verband gebracht met een bepaalde levensstijl. 13.000 mensen namen deel aan een enquête waarin hen gevraagd werd hoe ze de jurk zagen, én om welk uur ze 's morgens opstonden en 's avonds naar bed gingen.

Vier op de vijf die veronderstelden dat het kleedje gefotografeerd werd bij zwak licht, zagen het als wit-goud, leggen de onderzoekers uit. Die bevinding kan volgens hen verklaard worden door de hoeveelheid natuurlijk licht en kunstlicht waaraan de deelnemers dagelijks worden blootgesteld. 

Wie laat naar bed gaat en laat opstaat, wordt meer dan gemiddeld blootgesteld aan kunstlicht. In de studie gingen deze mensen er vaker vanuit dat de jurk kunstmatig belicht was. Voor de ochtendmensen gold het tegenovergestelde. Bijgevolg zagen de nachtraven de jurk meestal in blauw-zwart, terwijl de vroege vogels een wit-gouden jurk zagen.

En wat als u de ene keer een blauw-zwarte jurk ziet, en de andere keer een wit-gouden? Ook dat is volgens de onderzoekers te verklaren. Mogelijk heeft u in dat geval geen vast dagelijks ritme en wordt u de ene dag meer blootgesteld aan kunstlicht dan de andere.

Deze foto van de jurk - voldoende belicht - toont aan dat het kledingstuk weldegelijk blauw en zwart is.
AP Deze foto van de jurk - voldoende belicht - toont aan dat het kledingstuk weldegelijk blauw en zwart is.1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Min Katte

    Zijn ze hier nu mee bezig...volgende keer misschien een onderzoek waarom alles naar beneden valt ipv naar boven?

Meld een bug