Noors eiland wil “tijdvrij” worden

In Sommarøy gaat de zon 70 dagen per jaar nooit onder.
Shutterstock In Sommarøy gaat de zon 70 dagen per jaar nooit onder.
Als het aan de inwoners ligt, wordt een Noors eiland officieel erkend als het eerste tijdvrije gebied op aarde. Op Sommarøy ('zomereiland') gaat de zon soms zo'n zeventig dagen niet onder. Dat maakt het onnodig om de klok in de gaten te houden, zegt lokale activist Kjell Ove Hveding.

Het eiland bevindt zich in de buurt van de stad Tromsø in het noorden van het land. De circa 350 inwoners zien de zon tussen 18 mei en 26 juli niet ondergaan, zegt Hveding tegen persbureau dpa. Omdat het dan altijd licht is, kunnen zij een relatief tijdloos bestaan leiden.

"We krijgen aangeleerd dat we 's avonds naar huis moeten gaan en om 21 uur televisie moeten kijken. We denken er niet eens over na. Maar waarom moet worden gegeten om 17 uur? Waarom niet om 22 uur?", vraagt Hveding zich af. "En waarom niet om middernacht voetballen?”


Inwoners hebben nu een petitie aangeboden aan een parlementslid. Hveding erkent dat het initiatief misschien idioot lijkt, maar zegt dat inwoners het toch serieus nemen. "We hebben meer en meer besproken hoe ons horloge ons geen tijd schenkt, maar het juist afneemt."
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Claes

  gerd peeters: ik had het over de gepensioneerden die DAAR wonen. En IK hang niet van de grootouders af om op mijn kinderen te passen wanneer wij gaan werken - de keren dat die op mijn kroost gelet hebben kan ik op één hand tellen en de oudste is bijna volwassen. Wij hebben namelijk veel geld betaald aan de onthaalmoeder en de buitenschoolse opvang. Als jij niet op je kleinkinderen wil passen moet je dat tegen je kinderen zeggen.

 • Christine Laevers

  Kris Verbeek : dat klopt helemaal niet. De agriculturele activeiten en de natuur zijn allemaal klokken. De haan die kraait ... duizenden klokken. Ik weet bv waar de schaduw het langste blijft in de groentetuin of waar die schaduw terug komt. Tussen 12 en 14u neemt iedereen hier een sieste. Iedereen : de wilde vogels ook! De maan, de sterren, de seizoenen, zaaitijden, plantijden, oogsttijden... allemaal klokken.

 • Gino Denil

  Maar misschien is die regelmaat wel heel anders, misschien wel variabel en afhankelijk van allerlei factoren, dan die monotone regelmaat die de samenleving ons met de uitvinding van de klok opgelegd heeft - bart mens. En waarom zou die regelmaat ook voor ieder mens hetzelfde zijn. Lijkt eerder onwaarschijnlijk.

 • Francine Weckx

  Hoe absurd is dat... Hahaha. Veronderstel dat uwe CEO zegt... Tja en straks om 0200 hr is er nog een vergadering hé... Oh sorry meneer, maar ik moet eerst ff gaan slapen... Hahaha

 • Kris Verbeek

  Interessant experiment. Laat ons weten hoe het loopt. Wij, westerlingen kregen pas gereguleerde tijd na de stoomtreinen, dus nog niet zo lang geleden.