Nieuwe Zwitserse legerradar ziet koeien als vijandige vliegtuigen

THINKSTOCK
Zwitserland heeft bij een niet nader genoemd Duits bedrijf een nieuwe radar gekocht voor zijn militaire luchthavens. Er is echter een groot probleem opgedoken: het toestel beschouwt bewegende koeien als vijandelijke vliegtuigen.

"Het werkt blijkbaar in vlak landschap, maar niet in de bergen. Als een koe zich bijvoorbeeld op een helling verplaatst, detecteert de radar het dier als een vijandig object", zo legde minister van Defensie Ulie Maurer het probleem volgens de krant Blick uit aan de veiligheidscommissie van het Zwitserse parlement.

Armasuisse, het federaal agentschap dat zich bezighoudt met legerbestellingen, verduidelijkte dat de installatie eigenlijk klaar moest zijn in 2016 maar dat het materiaal pas ten vroegste in 2020 inzetbaar zal zijn. Al in 2013 doken de eerste problemen op, waarna de leverancier uitstel kreeg. De eerste testen met een aangepaste versie in 2014 zijn echter op een mislukking uitgedraaid.

De Zwitsers tekenden een contract van 296 miljoen Zwitserse frank (279 miljoen euro aan de huidige wisselkoers) voor het materiaal. Thomas Urter, voorzitter van de parlementaire veiligheidscommissie bevestigde het bericht aan de krant La Tribune de Genève en legde uit dat de huidige, verouderde radars absoluut vervangen moeten worden. Hij vindt het normaal dat aan de nieuwe radar nog gesleuteld moet worden. "Het is hinderlijk, maar op dit moment nog geen ramp."