Nieuw wereldrecord: bibber mee met mountainbiker die met 167,6 km/u van berg raast

Red Bull
Hij beeft als een drilpudding, maar Max Stöckl zet wel een nieuw wereldrecord neer terwijl hij met een rotvaart van een berg dendert. Van een helling met een hoek van 45 graden, alstublieft!

Maar liefst 167,6 kilometer per uur haalde de 43-jarige Oostenrijker afgelopen december in de Chileense Atacamaregio, waar hij van een 1.200 meter lange helling raasde. Niet de hoogste snelheid met een fiets, wel het wereldrecord voor de hoogste snelheid met een 'gewone' mountainbike op gravel.

"Het is een standaard mountainbike dus er is geen onderdeel dat je niet kan kopen", zegt Stöckl. "Uiteraard is het een topmodel met de beste onderdelen, maar je kan alles kopen, niets is speciaal gemaakt."

Red Bull

De Oostenrijker droeg een speciaal pak en een helm die werden getest in een windtunnel. "Het is moeilijk om die topsnelheid te bereiken", legt hij uit. "Na 160 vergt elke kilometer een enorme inspanning. Als je een idee wil hebben van de luchtweerstand, hoef je maar je hand uit het autoraam te steken wanneer je rijdt met 150 of 160 kilometer per uur. Deze kracht heeft een impact op de fiets en het hele lichaam. Hoewel ik geen zwakkeling ben, is dit fysiek iets waar ik ook tegen moet strijden."

Red Bull
Red Bull