Nederlandse student vindt antikaterpil uit

De antikaterpil Zober.
Vox De antikaterpil Zober.
Niels Pesser, een Nederlandse student geneeskunde, heeft samen met zijn vader, die apotheker is, 'Zober!' uitgevonden. Dat is een antikaterpil op basis van groene thee.

Niels kwam op het idee om een antikaterpil te maken toen hij op fietsvakantie was met zijn vader, want fietsen nadat je de avond voordien wat ben doorgezakt, is geen aanrader. "Dan zit je de volgende dag toch minder lekker op de fiets", aldus Niels aan het Nijmeegse universiteitsblad Vox.

"Toen zijn we gaan nadenken: zouden we daar niet iets aan kunnen doen?" Terug in Nederland gingen de twee op zoek in de wetenschappelijke literatuur over katers. Niels’ ervaring als student geneeskunde, en Jacco’s kennis als apotheker, kwamen daarbij goed van pas. Ze vonden iets dat zo alledaags is, dat het bijna te mooi is om waar te zijn: groene thee.

De apotheek van zijn vader in het Brabantse Hoeven werd de proeftuin, waar een combinatie van werkzame stoffen, bindmiddelen en een basis van speciale groene thee uit China tot pil is gesmeed. 
Welke combinatie zeggen ze niet. "We willen niet dat grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken", verklaart Jacco. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat

Hoogleraar Fras Russel

Niet overtuigd

Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, dook op verzoek van Vox in de wetenschappelijke literatuur die er is over het effect van groene thee op katers. Dat verband bestaat wel, zegt hij, alleen is nooit aangetoond dat het een kater volledig kan doen verdwijnen. 

"Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat. Het effect van thee op de afbraak van alcohol gaat om 10 tot 15 procent. Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dat doet het daar nu vijftig minuten over. Dat zet niet veel zoden aan de dijk." Bovendien, zo benadrukt Russel, kwam dat resultaat uit een studie met muizen. "Bij mensen is het allemaal niet uitgezocht."

Katerig gevoel

Toch zegt Niels dat de mensen uit de eigen kring waarin de pil nu getest is, geen hoofdpijn of misselijkheid hadden. In de afgelopen drie weken zijn er ongeveer honderd doosjes besteld en mensen bestellen ook opnieuw. Ze horen positieve geluiden. "Het kan wel zijn dat je vermoeid bent als je wat weinig slaap hebt gehad. Sommigen hadden een wat droge mond, maar dat kan ook door uitdroging komen. Een katerig gevoel had niemand." Hij gelooft niet dat een placebo-effect dat bij iedereen kan doen. 

Maar wetenschappelijk bewijs is er niet, geeft hij toe. En dat zit ook niet in de planning. "Een wetenschappelijke studie naar de werking is duur, kost veel tijd en de noodzaak is er ook niet. Omdat het voedingssupplementen zijn en niet om een medicijn gaat, hoeft het niet." Het betekent wel dat mensen van hun antikaterpil denken dat het het zoveelste 'wondermiddeltje' is. "Dat is ons manco", zegt hij. 

Zober!
PR Zober!45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Tersago

  Dit zal weinig invloed hebben.. Groene thee is wel goed voor antioxidanten, echter kan dit niets doen aan de dehydratatie. De weinig goede truken zijn, water tussen consumpties door en/of sportdrank (isotone drank, opletten met suikers!).

 • Jan Claes

  evenveel pillen slikken als glazen alcohol en bij elke pil een glas water drinken zeker. Ik ken het ultieme middel tegen een kater: op tijd stoppen.

 • Kamil Kose

  Eet 2 bananen voor dat ge gaat drinken,gegarandeerd geen kater!zo simpel kan je het niet hebben tenzij dat je geen bananen lust natuurlijk!helpt zeker!

 • paul van de velde

  Voor je drinkt, eet een paar pekelharingen.

 • Wouter Mareels

  Riposton is zowat hetzelfde als 2 flesjes aquarius drinken voor het slapen gaan. Daar zitten vooral natrium- en kaliumzouten in die goed zijn voor rehydratatie en ook voor de elektrische geleiding van de zenuwbanen. Ook andere isotone sportdranken zijn hier goed voor, maar zoek er dan met niet teveel suikers en zonder cafeïne die koud gedronken moeten worden (warmte, suiker en cafeïne versnellen de alcoholverbranding en verhogen/versnellen het effect van alcohol).