Nederlandse Mats (20) breekt wereldrecord Rubik's Kubus

Nederlander Mats Valk uit Amstelveen mag zich wereldkampioen Rubik's Kubus noemen. Bij het Jawa Timur Open 2016 in Indonesië gisteren had hij 4,74 seconden nodig om de Kubus op te lossen.

De twintigjarige student business analytics ,verbrak drie jaar geleden ook al het wereldrecord. Toen was 5,55 seconden gedraai en geschuif met de 3x3x3-kubus - zijn specialiteit - voldoende om zich de beste van de wereld te noemen. 

Die titel raakte hij later weer kwijt, toen zijn concurrent in 4,90 seconden alle zes vlakken in dezelfde kleur wist te krijgen. Valk wist dat het mogelijk was dat record weer te verbreken: thuis zette hij al eens een tijd neer van 3,81 seconden. Volgens de Amsterdammer is het afhankelijk van de beginstand van de kubus of die tijd ook tijdens een officieel toernooi haalbaar is.

EK

Afgelopen zomer brak Valk op het EK in Praag al het Europees record. Om dat record te laten sneuvelen, was zijn tijd van 5,13 seconden genoeg. Toch bleef een speedcuber uit Duitsland hem in de andere rondes voor en moest hij op het toernooi genoegen nemen met een tweede plek.

Valk is inmiddels zo bekend in Rubik's Cube-land dat hij ook zijn eigen kubussenlijn heeft: de Valk3. Tijdens de wedstrijd in Indonesië speelde hij op een speciale versie die voorzien is van magneten, die volgens Valk zorgen voor meer stabiliteit.

Mats Valk, Facebook