Nederlandse justitie lanceert geurtje om xtc te herkennen

Ook premier Mark Rutte was aanwezig in Den Bosch.
Twitter Ook premier Mark Rutte was aanwezig in Den Bosch.
Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen. Dan kunnen ze de politie waarschuwen.

De geur van xtc doet volgens het Nederlandse gerecht denken aan anijs. "Als je anijs ruikt maar geen anijsmelk ziet, zou het ook een xtc-lab kunnen zijn", zegt de woordvoerder.

Het luchtje werd in het centrum van Den Bosch op de markt gebracht. Onder de bezoekers die een monster kregen, was premier Mark Rutte.

Politiebureaus en gemeentehuizen
Den Bosch is bewust gekozen voor de lancering: in Noord-Brabant worden veel drugslabs opgerold. "De afgelopen jaren hebben we wel gezien dat synthetische drugs worden geproduceerd in andere buitengebieden in het oosten en het noorden, maar historisch gezien is het zuiden de plek waar de meeste synthetische drugs geproduceerd worden. We brengen deze geur onder de aandacht in het gebied waar het probleem voor iedereen duidelijk aanwezig is", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het is de bedoeling dat politiebureaus en gemeentehuizen de flesjes krijgen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.