Nederlands uitvaartcentrum cremeert verkeerde persoon: “Onze ergste nachtmerrie”
Een uitvaartcentrum in het Nederlandse Heerlen heeft eind januari een verkeerd lichaam gecremeerd. ‘De dader’ werd op staande voet ontslagen, maar vecht nu zijn ontslag aan.
Een medewerkster ontdekte de fout toen ze plots in de koeling een lichaam zag van een persoon, die al gecremeerd had moeten zijn. Een andere persoon die normaal twee dagen later een afscheidsdienst kreeg, was echter nergens te bespeuren. “We hebben toen de kist van de niet-gecremeerde persoon geopend en de persoon vergeleken met de foto’s op het bidprentje en van de powerpointpresentatie. Die kwamen niet overeen”, aldus de advocaat van de medewerkster.
“Onze ergste nachtmerrie kwam uit”, zegt het uitvaartcentrum Yarden. “Hoe erg is het voor de familie om te weten dat je dierbare al gecremeerd is? Hen is de kans ontnomen afscheid te nemen. Dit draag je de rest van je leven mee”, zegt de advocaat van Yarden tegen De Limburger.
Protocollen
Volgens het uitvaartbedrijf is er iets misgaan tijdens de strikte protocollen voor een crematie, en dat zijn er toch een aantal. Zo moet de sticker op de kist met het nummer en de naam van de overledene overeenkomen met de formulieren voor aanvraag van crematie. Ook moet een derde formulier altijd door twee medewerkers worden ondertekend. Tot slot bestaat er ook zoiets als het vierogenprincipe. Dat betekent dat er minimaal twee mensen aanwezig moeten zijn als de kist de oven ingaat.
Volgens de ontslagen medewerker zouden de sticker en de formulieren hebben overeengekomen, toen hij de crematie uitvoerde. Er zouden wel geen twee mensen bij de crematie aanwezig zijn geweest, maar dat was te wijten aan onderbezetting en de coronadrukte, zo zegt de betrokken persoon. Zijn ex-werkgever Yarden beweert dan weer dat de man zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Een rechtbank zal over twee weken uitspraak doen over wie gelijk heeft.
De familie van de verkeerde gecremeerde persoon kreeg intussen al een schadevergoeding van 5.500 euro. Dat was het bedrag dat de overledene aan premies had betaald. De getroffen familie is intussen al naar een afscheidsceremonie kunnen gaan met een kist waarin de urn van hun geliefde stond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Metalheads amuseren zich rot met 'belly slide' voor hoofdpodium Alcatraz
-
Gent
Gents restaurant Peper kaart fake reviews aan: “We weten honderd procent zeker dat ze nooit zijn langs geweest”
Mensen die een restaurantbeoordeling achterlaten op internet zonder ooit langs te komen, het is een ding. Ook restaurant Peper in Gent heeft er last van. Uitbaters Stefanie Billiet en Philip Henderickx luchtten er onlangs hun hart over: “Wij geven heel veel om feedback, maar dan wel om echte en oprechte feedback. Gebaseerd op een echte ervaring.” -
Unieke loopwedstrijd over festivalweide én podium Dranouter: “Een beetje last na drie festivaldagen, maar komt goed”
Op het festival van Dranouter vind je naast optredens zondag ook een loopwedstrijd. Het parcours van zeven kilometer gaat over de festivalweide, het kampeerterrein én het podium. Zo’n 350 festivalgangers raken op tijd uit hun tent om de opstart op de weide te volgen. Vandaag treden op Dranouter nog Sylvie Kreusch, Intergalactic Lovers en ZAZ op voor meer dan 10.000 mensen. -
-
PREMIUMZellik
Na cavia’s, honden en zelfs rivierkreeftje cremeert Incinera nu ook paarden: “As kan in urne van 4 kilogram mee naar huis”
Incinera uit Zellik biedt als eerste dierencrematorium in Vlaanderen de mogelijkheid om paarden te cremeren. Zaakvoerder Erwin Thielemans is al elf jaar actief met zijn dierencrematorium, maar een waardig afscheid bieden voor paarden was jarenlang niet mogelijk. Een wetswijziging bracht daar recent verandering in. “Jaarlijks cremeren we honderden dieren, van een rivierkreeft tot honden, katten en reeën”, luidt het. -
Independer
In dit land riskeer je een boete van 1.500 euro wanneer je een flitsmelder gebruikt
Met een GPS of navigatieapps zoals Waze vind je niet alleen de weg, je weet ook hoe snel je mag rijden en waar de flitspalen of mobiele controles staan. Maar wist je dat die flitsmelders in sommige vakantielanden verboden zijn? Je riskeert zelfs een zware boete. Independer.be vertelt wat je moet weten. -
Franse topwetenschapper geeft toe dat ‘foto genomen door James Webtelescoop’ eigenlijk een plakje chorizo is
Een Franse wetenschapper heeft zijn excuses aangeboden nadat hij een foto van een plakje chorizo tweette en beweerde dat het een afbeelding was van een ster, genomen door de James Webb-ruimtetelescoop. -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit.