Na 29 jaar op verlaten prachteiland krijgt Mauro (79) smartphone. Nu deelt hij adembenemende foto's

Facebook
Het is intussen 29 jaar geleden dat de 79-jarige Mauro Morandi zijn huis in Italië verruilde voor een hut op Budelli, een verlaten eiland in de La Maddalena-archipel voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië. Dagelijks wordt hij wakker met het geluid van de golven en een prachtig uitzicht. Hoewel het soms eenzaam is, wil de Italiaan voor geen geld ter wereld terugkeren naar zijn vroegere leven. Om de eenzaamheid een beetje te bestrijden, is de man actief op sociale media. De foto's die hij deelt zijn adembenemend.

In 1989 ontdekte de Italiaanse Mauro Morandi tijdens een boottochtje het magische eiland Budelli. Het was liefde op het eerste gezicht. Toen de Italiaan hoorde dat de huidige beheerder van het eiland er weg wilde, besliste hij zijn moderne leven voorgoed de rug toe te keren. De man leeft intussen al 29 jaar alleen op het eilandje in de Middellandse Zee. Af en toe komt er een bezoeker langs die kijkt hoe het met de zeventiger gaat.

"Ik was eerst egoïstisch en wilde al die schoonheid alleen voor mij", vertelt Morandi. Daar is verandering in gekomen. Een bezoeker bracht een smartphone mee voor de man, die nu actief is op sociale media en alle pracht en praal van het Italiaanse eiland met iedereen wil delen. De foto's die hij post zijn adembenemend. Zijn volgers zijn verbaasd door het idyllische landschap en het zonovergoten strand. 

Aanvankelijk was er geen wifi op het verlaten eiland, maar op aandringen van de man zorgden de Italiaanse autoriteiten er toch voor dat hij onbeperkt foto's kan delen op Instagram, Facebook en Twitter. "Ik word wakker en neem foto's van de zonsopgang, dan eet ik iets. Daarna post ik de foto's online en beantwoord ik alle vragen van mijn nieuwe vrienden op Facebook." (Lees verder onder de foto.)

Alba rosata alla spiaggia rosa.

Een foto die is geplaatst door null (@maurodabudelli) op

"Ik haat geweld"

Lang hoefde hij niet na te denken om zijn leven in de jaren tachtig compleet om te gooien en al zijn bezittingen achter te laten. "Ik wilde niet langer leven in een maatschappij waarin geen rekening wordt gehouden met ieder individu en waar alles rond macht en geld draait", vertelt hij aan CNN. Al op jonge leeftijd realiseerde de Italiaan zich dat hij wou ontsnappen aan het drukke bestaan. Leven in een maatschappij waar prestatiedruk dagelijkse kost is, is niets voor hem.

"Ik was altijd een rebel, ook als kind", aldus de zeventiger. "Op amper 9-jarige leeftijd liep ik voor het eerst thuis weg." Morandi voelde zich dan ook vaak een vreemde eend in de bijt. Zowel op school als thuis leek het alsof niemand hem écht begreep. Dat gevoel groeide naarmate hij ouder werd. Hoewel het veel moed vergt om je huidige leven vaarwel te zeggen, had hij hier bitter weinig moeite mee. 

Vergane glorie

Het eiland Budelli heeft al een opmerkelijke geschiedenis achter de rug. Budelli wordt vanwege zijn Spiaggia Rosa ofwel 'Roze Strand' beschouwd als een van de mooiste eilanden van de Maddalena-archipel. Voor vele toeristen was Budelli lange tijd een ideale vakantiebestemming. Tot de Italiaanse regering vond dat toeristen niet langer naar het eiland mochten reizen. Alleen zo kon de natuur beschermd worden. Wat ooit een toeristische plek was, veranderde in een bestemming waar vandaag nog slechts één ziel rondwandelt.

Voor Morandi is de toekomst duidelijk. “Ik zal hier nooit weggaan en  hoop dat ik hier zal sterven. Mijn wens is hier gecremeerd te worden en dat de wind mijn as zal meevoeren.” Intussen houdt de man contact met de buitenwereld via sociale media. Opmerkelijk: zelfs op een verlaten eiland werken sociale media verslavend. Morandi brengt immers dagelijks heel wat tijd door op sociale media.

Strane sculture in spiaggia

Een foto die is geplaatst door null (@maurodabudelli) op

Een foto die is geplaatst door Mauro Da Budelli (@maurodabudelli) op

Een foto die is geplaatst door Mauro Da Budelli (@maurodabudelli) op

Il granito al tramonto si incendia

Een foto die is geplaatst door null (@maurodabudelli) op
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris bogaerts

  Ze zouden er hier iets van kunnen leren ''Tot de Italiaanse regering vond dat toeristen niet langer naar het eiland mochten reizen. Alleen zo kon de natuur beschermd worden''. Dus Natuurpunt en Schauvliege een mooi voorbeeldje van natuurbehoud is blijf er met je ''poten'' af.

 • Chris Bollen

  Toch wel zonne-energie. Kijk maar op google maps , daar zie je zijn hut staan aan het roze strand. Maar zo alleen is hij er toch niet hoor. Veel foto's op google maps van mensen die het eiland bezoeken met hun kleine zeilbootjes. Het zal dus voornamelijk eenzaam zijn in de winter , als er geen toeristen zijn.

 • louis reinquin

  Ik wens hem daar nog vele gelukkige jaren.

 • André Van der Poorten

  Batterij opladen ? Zonne-energie ? Grapje zeker , daar zal wel een electrogroepje staan om zijne frigo draaiend te houden !

 • Hans Willems

  Pascal, nooit gehoord van vissen?